Društvo

(VIDEO) PRATITE UŽIVO PROTEST: Marija Lukić i 100.000 nalepnica sa Vučićevim lažima!

Na Platou ispred Filozofskog fakulteta počeo je još jedan protest “Jedan od pet miliona” protiv aktuelne vlasti na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Okupljenima će se obratiti samostalna poslanica Marinika Tepić i Marija Lukić bivša sekretarica predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke koga su ona i još nekoliko žena optužile za seksualno uznemiravanje.

Protest možete pratiti uživo na Fejsbuk stranici N1 Srbija:

Posle održanih govora okupljeni će krenuti u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Okupljeni građani će se kretati Uzun Mirkovom, Pariskom ulicom, Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, Terazijskim tunelom, Svetogorskom, Takovskom, do Trga Nikole Pašića.

Organizatori su najavili da je tema ovonedeljnog protesta u Beogradu “Ulicama laži Aleksandra Vučića” kao i da su u skladu sa tim pripremili 100.000 nalepnica sa “lažima” predsednika države, koje će građani lepiti ulicama kojima se bude prolazilo tokom protestne šetnje.

Organizatori su zamolili učesnike protesta da nalepnice ne lepe na automobile i izloge radnji.

“Privatna svojina naših sugrađana nama nije meta. Meta su nam ulice koje su uzurpirali pripadnici diktatorskog režima, i u skladu s tim mi ćemo im, kao i do sada, odgovoriti!”, naveli su organizatori.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtevi su dopunjavani.

Traženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović podnesu ostavke.

Sa protesta je zatražena i ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića, kao i ministra zdravlja Zaltibora Lončara.

Građani zahtevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Sa jednog od protesta upućen je i poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan šta će učiniti da promene sistem u Srbiji da bi vlast bila servis građana.

Posle tog zahteva više opozicionih stranka i organizacija ponudilo je građanima “Sporazum sa narodom” odnosno predlog mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad aktuelnom vlašću na čelu sa Vučićem.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, među kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.

(Izvor: N1)

Comments

comments