Društvo

(VIDEO) UPRKOS LEDENOM VREMENU: Masovni protest u Beogradu i Kragujevcu

Protest je počeo u 18 časova, ali građani pristižu u ogromnom broju, zakrčene su i ulice ka platou Filozofskog. Okupljene će ove subote pozdraviti glumac Branislav Trifunović i Rada Trajković iz Kosovske Mitrovice.

Sa razglasa odjekuje „Izađi i bori se“. Mnogi građani nose transparente, među njima i „Mi smo uz narod, ne uz bivše i sadašnje lopove“, „Ima nas 5 miliona“, „Počelo je“.

Organizatori protesta do sada su izneli nekoliko zahteva upućenih na adresu aktuelnih vlasti, među kojima su i borba za Kosovo i Metohiju, izveštavanja o protestu na RTS, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama, a među zahtevima su i pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića…

Organizatori su juče optužili Vučića da je dogovorio i nametnuo Briselski sporazum, i da je zahvaljujući njegovoj politici držžava Srbija povučena sa Kosova, istakavši da „Kosovo nije samo njegovo“.

Osim u Beogradu, protesti su sinoć, kao i prošle nedelje, održani u Nišu, zatim u Kragujevcu, Novom Sadu, a održavaju se i u Kuršumliji već izvesno vreme, gde žitelji ovog grada protestuju protiv tamošnjih opštinskih vlasti.

Protesta je bilo i u Kraljevu, kao podrška ovima u Beogradu, a nekoliko predstavnika kraljevačkog opozicionog pokreta „Lokalni front“ krenulo je jutros peške ka prestonici, gde će se priključiti večerašnjem protestu.

Prvi protesti najpre u Kruševcu a zatim u prestonici pod sloganom “Stop krvavim košuljama” održani su nakon napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

(Izvor: Srbin.info, blic)

Comments

comments