Zabava

(VIDEO) Zagonetke domaćih pop i folk hitova

Legenda kaže da su hiljade i hiljade omladinaca tamo, koncem osamdesetih godina prošlog nam veka pozivale broj iz tadašnjeg hita Plavog orkestra („Kad si sam, druže moj, ti okreni jedan broj, 48-223, pa ću ti se javiti…“), a neki su se kleli i da im se javio Loša, glavom, bradom i kačketom.

Prateći tu nit, podsećamo vas na još desetak stihoklepačkih rebusa i zagonetki tog tipa na uzorku ex-Yu i post-Yu pop, rok i folk stvaralaštva.

Knez – Da l’s ikada…

Gle čuda, pitalica svih pitalica ove fele je Knezov primer kružne esencije svakog dubokog odnosa, jer iz kruga se ne može van, a nekad ni ne želi iskoračiti. Otud ta čuvena mozgalica-cirklularka – Da l’si ikada mene voljela kao tebe ja da l’s ikada mene voljela kao tebe da l’s ikada…?

Makadam – Da mi je znati

Nešto slično ali misaono znatno manje potentno zatičemo sa slične adrese, u hitu grupe Makadam, u kome nije jasno gde je tu, u svemu tome, u svom tom voljenju onaj nužni dramski konflikt (Ne bi ova noć tako boljela da te nisam ja ludo voljela, ne bi ova noć tako boljela, ja bih tebe voljela!).

Nenad Stamatović /Nele (instruktor) – Belo i žuto

Ostavimo li po strani prve asocijacije, a na_______ (popunite sami), o čemu je reč u kriptičnoj izjavi Belo je ubilo žutio, belo je pomalo ljuto!. Sigurno će vam barem par mogućnosti (od psihoaktivnih susptanci, problema sa urinarnim traktom… do borbe za političku prevlast) pasti na um(ove).

Leontina – Kad prave ljubavi ginu

Vazda državotvorna Leontina (Vukomanović) zaludnima i cepidlakama je zadala pravu glavolomnu zagonetku narednim stihovima: Kad prave ljubavi ginu, ja sam im najbliži rod, rođaka koju pozovu da cveće sputi na pod… I gde je i šta radi ta rođaka – cvećespustačica sad?

Poslednja igra leptira – Srce od meda

Ni pomnija dark-web pretraga neće nam dati odgovor na pitanje – šta bi tačno moglo da se spravi sa sastojcima pobrojanim u refrenu ovog hita (Treba mi srce od meda, kocka od leda, dve plave pertle i ti!). Naravno, posebno zbunjuju ove dve plave pertle…

Marija Šerifović – Znaj da znam

Hitra pretraga nam sugeriše da su stihoklepci ovog ranijeg hita Marije Šerifović, autori kriptičnih stihova (A kad dođe mesec maj i dan četrnaesti, eto meni razloga da zovem, al ’zovi i ti!) imali mnogo toga na pameti. Jer 14. maj se, između oastalog, vezuje za dan krunisanja Kralja Šarla VIII (1483. godine), uspostavljanje prve engleske naseobine na tlu Virdžinije (1608. godine), dan kad je papa Teodor I okončao svoju vladavinu (649. godine)…

Željko Joksimović – Nije do mene

Može biti da ovde zapravo i jeste reč o ranjivosti pozicije sluzokože, a, opet, možda se radi o nečemu osve trećem…, osmom… stotom (M, šsto sam kriv, jos osećam tvoj bol u grudima, ma ima neko zlo u ljudima, kad ljubav ostane, a ti ne želis to, sa ove druge strane usana!).

https://youtu.be/BaE-nO9Kit8

Luna – Metak

Naravno, prva asocijacija na moguće rešenje zagonetke koju kriju ovi stihovi (Vrati pištolj svoj u korice, i shvati da mene metak tvoj ne zanima) može biti podsećanje na blagotvorne darove masturbacije (na šta ukazuju i stihovi iz iste pesme grupe Luna (Još jedna noć bez metka prošla je, pucaćeš sam u sebe, briga me…). Ima li i drugih iščitavanja???

(izvor: citymagazine.rs)

Comments

comments