Politika

Vučić: Četvoro ministara takođe pod istragom Uprave za sprečavanje pranja novca

Četvoro ministara nalazi se na spisku za istragu Uprave za sprečavanje pranja novca, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja građanima sa Andrićevog venca i objasnio da se radi o najobičnijoj proveri.

Veoma je važno da civilni sektor bude jak i da postoji odnos poštovanja sa državom, isto tako, navodi Vučić, veoma je važno i da zakoni važe za sve i da niko ne sme da bude iznad zakona.

Nije reč o bilo čemu posebnom, nego o najobičnijim proverama. Ali uvek je politika u pitanju. Da dignemo dreku kako smo ugroženi pa ćemo da dobijemo nešto više para od donatora. I to je tako 30 godina”, rekao je on.

Prema rečima predsednika Vučića civilni sektorniko ne dirai svi mogu da govore o svakoj temi šta god žele.

“Niko ne radi nikome ništa. Čak i Milan Antonijević kaže, strašno kako će Stefan Nemanja da okrene pozadinu satu na železničkoj stanici. Pa šta da radimo sa knezom Mihailom?! OkrenuoNarodnom muzeju”, saPobednikom”. Je l’ morate sve da mrzite u svojoj zemlji i svom gradu, kao oni stručnjaci koji su ubacivali u fontanu deterdžent?”, upitao je Vučić.

Negirao je svaku ličnu vezu sa Upravom za sprečavanje novca izjavivši da se nikad nije ni upoznao sa prvim čovekom Uprave, osim možda, kako navodi, na nekom prijemu.

Vučić je ovom prilikom dodao i da ga je jutros čak pozvao i jedan ministar da ga pita zašto je na spisku, dok se na njemu nalaze imena čak četvoro ministara.

Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija napravila je spisak medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana, i od banaka zatražila uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019.

Na tom spisku, nazivom organizacije ili ličnim imenom i prezimenom i matičnim brojem, nalazi se 20 ljudi i 37 organizacija ili udruženja. U zahtevu koji je Uprava uputila bankama, a u koji je Newsmax Adria imao uvid, podaci se traže kako bi se utvrdilo da li organizacije i pojedinci sa spiska imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca.

Comments

comments