Politika

Vučić dogovara, a Brnabić potpisuje sporazum sa Haradinajem?!

Kad „Draganove novine“ serijski objavljuju da „šiptarski specijalci ROSU“ spremaju upad na Sever Kosova za 25. april i da je jedini uslov koji su dobili od strane Zapada, da se operacija završi za jedan dan, šta to znači?

PROČITAJTE JOŠ: KO JE OVDE LUD: VLADA DAJE PARE AERODROMU U BANJALUCI, A UCENJUJE NIŠ?!

Znači da se izvodi medijska priprema da bi se potisnula priča da će Srpska lista koliko prekosutra 20. aprila, zajedno sa odbornicima sama da formira ZSO. Sećamo se, taj 20. april figurirao je u najavi dok su se snimci hapšenja Marka Đurića u Mitrovici još vrteli kao udarne vesti. U međuvremenu je i čelnik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao da veruje da će do Nove godine ZSO biti formirana, a Maja Kocijančić iz Brisela je poručila da će se naredna četiri meseca raditi na tome. Radi tog posla telo komplikovanog naziva kao da je već deo briselske birokratije oformio je Ramuš Haradinaj. I šta sad?

Prvo, nema još naznake ishoda političkog sukoba Haradinaja i Hašima Tačija, pa ne možemo ni da nagađamo. Jer, ne tuku se oni u Prištini oko bilo čega, njihova glavna bitka je konkretna i glasi ko će potpisati sa Srbijom. A uzima se za izvesno da će neki papir biti potpisan pre nego što ovaj sastav Evropske komisije bude 2019. završio mandat, kako bi Junker i Mogerini mogli da ostave neki napredak na Balkanu svojim naslednicima. Na Kosovu to znači sledeće – ko bude potpisao sa Beogradom, to je budući kosovski Milo Đukanović, tome pripadaju budući predsednički ili premijerski mandati, on je pravi gospodar igre.

PROČITAJTE JOŠ: GRAFITI SA OLIVEROVIM LIKOM ŠIROM ZEMLJE, VUČIĆ I SLINA ĆUTE I POSLE TRI MESECA

Čini se, mada to uopšte ne mora biti tačno, pošto niko ovde ne može da se zakune za koji koncept realnosti se Vučić odlučio, budući da nam stalno pokazuje da ih drži nekoliko u svojoj glavi, da bi Beograd radije potpisao sa Haradinajem. I još radije da sa njim potpiše premijerka Ana Brnabić. Premijerka, koja je vazda na funkciji slabe političke figure, o čemu se brižljivo vodi računa u SNS. Tako recimo, Vučićev kum i glavni operativac SNS sa Uba Drako Glišić premijerku i ne pominje kao neki faktor koji se pita o radu ministara, nego to čini novinar koji vodi nedavno objavljen intervju. Glišić kaže da će o tome kako su radili ministri u Vladi reći šta ima kolegama na Predsedništvu SNS kada pogleda sve izveštaje. A na pitanje da li deli stav premijerke Brnabić da su neki ministri previše sujetni, Glišić pazite sad ovo, odgovara da premijerku poštuje i da će uvažiti njen stav. Da je ovo Glišić sam smislio da ovako odgovori, sigurno nije. I otkriva da u samom vrhu SNS, gde se zaista donose odluke, premijerku vrlo namerno tretiraju kao digitalni program za prikupljanje i pacifikovanje liberalne javnosti, koja je najviše za sporazum sa Kosovom.

Ako se Vučić odluči za taj koncept realnosti, to znači da će se ići na namirenje i podršku od tog liberalnog i proevropskog dela, dok će se mnogo brojnijem patriotskom slati poruka da je sve i dalje moguće promeniti, jer ništa što neko kao Brnabić potpiše ne može da ima trajnu vrednost.

PROČITAJTE JOŠ: 15 STVARI ZBOG KOJIH SINIŠA MALI ZASLUŽUJE DA DOŽIVOTNO ROBIJA!

(izvor: danas.rs, Jasmina Lukač)

Comments

comments