Politika

“Vučić i Irinej prave problem sa CG da ne bi pričali o Kosovu”

Otvaranjem medijskih polemika sa zvaničnom politikom u Crnoj Goru patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušavaju da skrenu pažnju javnosti u Srbiji sa pitanja Kosova, ocenio je politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević.

Patrijarh je nakon posete Podgorici kazao da je položaj Srba u Crnoj Gori kao u vreme fašističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Ističući da dolazak Irineja u Crnu Goru razume sa duhovnog stanovištva, Milivojević je kazao da patrijarh pokreće periferne političke teme.

PROČITAJTE JOŠ: “ALEKSANDAR MARTINOVIĆ BI VAM LIČNO IZVADIO SVAKI ORGAN, SAMO DA MOŽE”!

On je podsetio da deo javnosti u Srbiji očekuje da Irinej uradi nešto povodom pitanja Kosova, na šta ga obavezuju titula i ustav SPC.

“Njegova puna titula je arhiepiskop pećki mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski. Dakle, središte Patrijaršije SPC, svih njenih vernika bez obzira gde žive, jeste Peć a ne Beograd. Sada većina vernika smatra da, kada se SPC i izjasnila na majskom saboru da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije, ništa nije logičnije nego da prvi administrativac SPC koji se zove Irinej Gavrilović lepo ode u Peć da stoluje otuda. Njegovo objašnjenje je da ne može da ide tamo jer su mu u krugu dvojke u Beogradu blizu sve ambasade. Pa nije on ministar inostranih poslova, nego patrijarh”, kazao je Milivojević za “Vijesti”.

Patrijarh SPC je u intervjuu za “Dan” kazao da je položaj crkve u Crnoj Gori teži nego u doba Osmanlija, navodeći da “nije baš mnogo upoznat sa položajem Srba”. “Uporedio bih ga sa položajem Srba u Hrvatskoj, u doba endehazije. Nažalost u Hrvatskoj ni danas nije bolji položaj Srbima. Možda to neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu nažalost postoji”, poručio je Irinej.

Kritikujući prethodnu vlast u Srbiji, Vučić je ranije izjavio da su neodgovorni ljudi koji su dozvolili da uoči referenduma 2006. godine “izgube kampanju u zemlji sa 30 odsto Srba i 60 odsto građana koji govore srpski”. Predsednik Srbije i crnogorski zvaničnici ranije su hvalili odnose dve države kao “najbolje u poslednjih 20 godina”. Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CG) Daliborka Uljarević smatra da je Vučićeva izjava potvrda da su odnosi Beograda i Podgorice samo naizgled postavljeni na održive osnove.

PROČITAJTE JOŠ: KOLIKO KOŠTA NEEFIKASNO SUDSTVO: ZA 2 GODINE IZ NAŠEG DŽEPA JE PLAĆENO 60 MILIONA EVRA!

“Nekada je Vučić na Mila Đukanovića gledao kao na uzorni model tehnologa vlasti prema kojem je počeo graditi i svoj pristup. Danas on oseća da je Đukanovića prevazišao i to sve češće demonstrira proveravajući do kojih granica može ići”, kazala je ona za agenciju Beta, dok Milivojević ističe da je Vučiću uzor Đukanović i da vuče iste poteze kao on.

“Navika je sadašnje srpske političke oligarhije da kada postoji neki problem koji je prioritetan oni po pravilu svoje nacionalne mišiće pumpaju otvarajući neke probleme koji su u ovom trenutku periferni. Problem u odnosima sa Crnom Gorom je bio aktuelno stanje u trenutku kada je Crna Gora priznala Kosovo, ali strasti su se smirile i ovom trenutku je bespredmetno podgrijavati tu priču”, kazao je Milivojević (na slici iznad, levo).

PROČITAJTE JOŠ: PUKAO SNS-OV JAVNI SERVIS: DNEVNIK RTV PROŠLE NEDELJE NIJE GLEDAO NITI JEDAN GLEDALAC!

(izvor: vijesti.me)

Comments

comments