Društvo

Vučić najavio turiste iz Irana, a direktnim letom stižu – izbeglice!

Aleksandar Vučić razgovarao je s ministrom spoljnih poslova Irana Mohamadom Džavadom Zarifom koji je naveo da će 8. marta biti uspostavljena direktna avio linija Beograd – Teheran. Iranski ministar je pozdravio odluku Beograda o ukidanju viza navodeći da je to doprinelo većem broju iranskih turista Srbiji. S druge strane, u Centru za izbeglice Info park upozoravaju da je u Srbiji sve više izbeglica iz Irana koji dolaze bez viza kao turisti i nastoje da se iz Srbije prebace u zemlje Zapadne Evrope.

Vlada Srbije ukinula je vize za državljane Irana na sednici 22. avgusta prošle godine.

Od tada je, kako je saopštio je centar za izbeglice Info park, po zvaničnim podacima MUP-a, u Srbiju u prethodnih pet meseci ušlo više od 6.000 “iranskih turista”. Ovaj podatak je ponovio i ministar inostranih poslova Ivica Dačić koji je na konferenciji za novinare s iranskim kolegom rekao da je Srbiju od septembra prošle godine posetilo oko 6.000 Iranaca i izrazio očekivanje da će taj broj biti veći od marta, jer je predviđeno uspostavljanje direktne avio linije Beograd-Teheran.

Najveći broj njih, prema navodima Infoparka, u Srbiju dolaze avio-letovima kao turisti, ali kako posle 30 dana ne mogu da napuste zemlju i odu na Zapad, u Srbiji postaju migranti.

Srbija je, kako se navodi, za Irance samo usputna stanica, ali i najsigurniji i najjeftiniji put ka zemljama koje su njihova krajnja destinacija u Zapadnoj Evropi, rezultati su razgovora koje su sprovodili volonteri u Info parku. Dodaju da iako su u Srbiju ušli kao turisti, veliki broj Iranaca boravak u Beogradu koristi za uspostavljanje veza s krijumčarima koji će ih prebaciti do željene destinacije ili za pronalaženje drugih načina da se pređu granice Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske ili Rumunije.

“Kao glavne razloge za napuštanje Irana navode ugrožena ljudska prava i slobode, pre svega u domenu političkih, verskih i seksualnih opredeljenja. Uz to, deo Iranaca želi da ide u zemlju u kojoj ima veće šanse za ekonomski prosperitet i bolji život. Među intervjuisanom populacijom nalaze se pretežno mlađi parovi ili muškarci koji se masovno izjašnjavaju kao hrišćani, pripadnici LGBT populacije ili kao glasači opozicije, uz navode da su bili izloženi progonima u zemlji”, navodi se u saopštenju Info parka.

Najveći broj Iranaca u Beograd dolazi avio-letovima turskih i zalivskih kompanija sa presedanjem u Istanbulu, Dubaiju, Abu Dabiju ili Kataru.

“S povećanom potražnjom za Beogradom kao destinacijom, nakon 27 godina pauze, dve iranske avio-kompanije su ugovorile direktne letove Teheran-Beograd. Prvo je 13. januara 2018. dva leta nedeljno avionom sa 156 mesta uspostavila državna kompanija Iran Air, a nekoliko nedelja kasnije i Qeshm Air. Putem ova četiri leta u Srbiju potencijalno može doći 600 Iranaca nedeljno”, navode.

Svima intervjuisanima cilj je da se dokopaju razvijenih zemalja Evropske unije, pre svega Nemačke i Francuske“, izjavio je Gordan Paunović iz Info Parka, a prenosi N1.

U ovom trenutku, Iranci su treća najbrojnija nacionalnost u centrima za migrante u Srbiji – ima ih 485 (više od 12 odsto%) i njihov broj stalno raste, tvrde u Infoparku.

(izvor: insajder.net)

Comments

comments