Društvo

Vučićeva teorija o spratovima i rađanju je TOTALNA GLUPOST! NIJEDAN stručnjak nikada nije ni čuo za nju!

Po istraživanju koje smo radili, manje dece se rađa u višespratnicama. Zato ćemo u centralnoj Srbiji graditi zgrade sa četiri sprata, a u Beogradu i Novom Sadu sa pet i šest spratova – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljujući izgradnju stambenih objekata sa manjim brojem spratova, kako bi se poboljšao natalitet.

U pokušaju da dođemo do tog istraživanja kako bismo se detaljnije upoznali sa prezentovanim podacima, pozvali smo relevantne institute i fakultete, međutim, sem smeha sagovornika, nismo uspeli da saznamo ko je došao do zaključka o rađanju većeg broja dece u zgradama sa manjim brojem spratova.

Tokom konferencije za medije koja je povodom izgradnje stanova za pripadnike bezbednosnog sektora održana u ponedeljak, predsednik je prozvao Nebojšu Šurlana, direktora Građevinske direkcije Srbije, da potvrdi njegove navode rečima „jel tako, Šurlane“, međutim, ni on nije znao o kakvom istraživanju je reč te su nas uputili na kabinet premijerke Ane Brnabić. U njenom kabinetu takođe ništa nisu znali o ovome, a iz kabineta Aleksandra Vučića nismo dobili odgovor ko je radio to istraživanje.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) “KAKVI KRETENI ŽIVE U OVOM DRUŠTVU”: POSLANIK ĐUKANOVIĆ IZVREĐAO GRAĐANKE I GRAĐANE SRBIJE!

U Institutu za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta i Centru za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka rečeno nam je da se nisu bavili ovakvim istraživanjem. Isti odgovor smo dobili i u Republičkom zavodu za statistiku.

– Takve analize se mogu uraditi na osnovu podataka iz popisa stanovništva, u kojem se nalaze podaci o broju stambenih jedinica, spratnosti, broju ljudi i dece koji u njima žive. Ne znamo da li se time neko bavio – kažu u Republičkom zavodu za statistiku.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO): PRST U OKO SNS-U: POSLANICA OPOZICIJE VADI KARTICE NAPREDNJAČKIH POSLANIKA KOJI NISU U SALI!

Odgovor smo potražili i na Odseku za demografiju Geografskog fakulteta, ali ga do zaključenja ovog izdanja Danasa nismo dobili. Doskorašnji dekan Građevinskog fakulteta u Beogradu Branko Božić, takođe, nije upoznat sa nalazima takve sudije, niti je Građevinski fakultet uključen u planiranje izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Profesor Fakulteta političkih nauka Ratko Božović grohotom se nasmejao na pitanje da li je FPN radio istraživanje koje pokazuje da se u nižim zgradama rađa više dece. „Da li vi mislite da sam ja poludeo“, upitao je Božović, koji prethodno nije bio upoznat sa detaljima koje je predstavio predsednik Vučić.

– Populistički trend u Srbiji deluje kao cunami, koji se ne zaustavlja. Iznose se „podaci“ i „činjenice“ bez ikakvih utemeljenja – istakao je Božović za Danas. Na pitanje da li je u svetu neko radio slično istraživanje, profesor je rekao da pojedini naučnici jesu malo „specifični“, ali da bi ovakvo istraživanje ulazilo u domen naučne fantastike. On ne isključuje mogućnost da je Vučić zaista došao do nekih podataka koje mi ne znamo, „pošto je on sveprisutan i kompetentan za sve“.

Deca u višespratnicama manje izlaze napolje

Za istraživanje koje pokazuje da spratnost zgrade utiče na broj dece u porodici nije čula ni Ksenija Petovar, profesorka urbane sociologije. „Postoji istraživanje psihologa Slobodana Lazića od pre 40 godina o tome da deca u zgradama sa deset i više spratova navodno imaju slabije uslove života, manje izlaze napolje i manje su na slobodnim površinama jer bez pratnje nisu mogla da izađu napolje“, kaže naša sagovornica.

PROČITAJTE JOŠ: VULINE, GDE JE 6,6 MILIONA EVRA NAMENJENIH ZA VOJSKU?!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments