Društvo

“ZAHTEV KOJI MENJA SVE”: Ko šeta protiv Vučića, šeta protiv izdaje Kosmeta!

Današnje saopštenje organizatora protesta “Jedan u pet miliona” moglo bi da bude presudno i ogroman vetar u leđa za uspeh narodnog bunta protiv režima Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke.

Organizotori su kao zahtev protesta izneli i stav da su Kosovo i Metohija vlasništvo građana Srbije, a ne Aleksandra Vučića koji bi da ga „razgraniči“. Takođe, organizatori protesta „Jedan u pet miliona“ su izneli zahtev da je Vučić dužan da brani Ustav Republike Srbije i da se na to zakleo iznad Mirosavljevog jevanđelja.

Pitanje Kosova i Metohije je tako zvanično postalo jedan od zahteva protestanata, zajedno sa ostalim zahtevima, a posebno raduje činjenica da dolazi od mlade grupe ljudi koja je pretežno građanskog, a ne tradicionalnog opredelenja.

Ipak, pitanje Kosova i Metohije nije samo pitanje nekakve srpske ideje, već se jednostavno radi o pitanju postojanja ili nepostojanja države. Ako se samoodreknemo četvrtine svoje teritorije, svojih sunarodnika, kulturne kolevke i prirodnog bogatstva, onda mi zapravo i nemamo državu, a to bi trebalo da shvate svi, bez obzira na to kakvog su političkog opredelenja.

U suprotnom ćemo poslati signal i da smo spremni da se sutra lako odreknemo Vojvodine, Raške oblasti i bilo kog drugog dela Srbije, dok ne dođemo do beogradskog pašaluka koji i ne može da bude država.

Dakle, ko bude učestvovao u protestu – šetaće i protiv izdaje Kosova i Metohije, koji režim sve češće najavljuje. Šetnja protiv Vučićevog režima značiće i ne davanje legitimiteta za podelu i razgraničenje Srbije sa Kosovom i Metohijom.

Srbiji je sada potrebna sloga oko nekoliko opštih ideja. Jedna od njih je Kosmet, a druga raspisivanje fer izbora, bez medijske cenzure, duplih biračkih spiskova i džakova sa listićima (na ovakvim Vučićevim, opozicija ne bi smela da učestvuje).

Kako će Srbija izgledati posle smene režima, da li će više biti okrenuta istoku ili zapadu, tema je za neko drugo vreme. Ono što je sigurno, i u samoj Evropi propada ideja neoliberalne ideologije i klasična podela između istoka i zapada će narednih godina manje dolaziti do izražaja.

(Izvor: Srbin.info)

Comments

comments