Društvo

Zahuktava se između Turske i Grčke zbog pretvaranja Aja Sofije u džamiju

Juče je Aja Sofija i zvanično postala džamija, nakon što je u njoj prvi put nakon 86 godina služen namaz. U Grčkoj zvonila crkvena zvona, a u Solunu zapaljena turska zastava. Turska osuđuje izjave grčkih parlamentaraca.

Aja Sofija je ponovo džamija, nakon što je 86 godina bila muzej.  Nekada najveća i najpoznatija crkva pravoslavnog sveta, sve do 1453. i Otomanskog osvajanja Carigrada, odnosno Konstantinopolja, kako ga Grci nazivaju, od petka je i zvanično ponovo postala džamija nakon služenja namaza.

U isto vreme kada je u Aja Sofiji služen namaz, duž cele Grčke zvonila su zvona na crkvama u znak protesta protiv odluke turskog predsednika, Redžepa Tajip Erdogana, da od Aja Sofije ponovo načini džamiju, dok je u Solunu gorela turska zastava.

Ovim potezom je turski predsednik zapalio već uzavrele strasti između Turske i Grčke, budući da je grcima, kao i celom pravoslavnom svetu Aja Sofija od izuzetne važnosti.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je saopštenjem, u kojem stoji da je “međunarodna zajednica 21. veka zapanjena kada vidi religijska i nacionalistička lutanja današnje Turske”, a grčki premijer Kirijakos Micotakis u petak je nazvao Tursku “kreatorom problema”, dok je pretvaranje Aja Sofije u džamiju nazvao “uvredom civilizaciji 21. veka”.

Iz Turske, pak, stižu reciprocitetne izjave. Turski zvaničnici krive Grčku za nepirjateljstvo prema islamu, te osuđuju paljenje turske zastave u Solunu .

“Grčka je još jednom pokazala svoje neprijateljstvo prema islamu i Turskoj pod egidom reagovanja na otvaranje džamije Aja Sofija vernicima”, poručio je u subotu saopštenjem portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj.

Aja Sofija otvorila se za molitvu kao džamija u skladu s voljom turskog naroda i pripada Turskoj, kao sva druga kulturna dobra u zemlji, navodi se u saopštenju turskog ministarstva spoljnih poslova.

Grčka i Turska imaju brojna nerešena pitanja, poput teritorijalnih sporova u Egejskom moru te pitanja Kipra, čiji severni deo kao nezavisnu državu priznaje samo Turska koja je izvršila invaziju na Kipar 1974.

Comments

comments