Politika

Zašto SPC ćuti dok joj naprednjaci kidišu na sveštenstvo?!

Na očekivanja javnosti da se odredi prema višenedeljnoj hajci koju državni zvaničnici Srbije i Kosova od Aleksandra Vučića do Srpske liste vode protiv episkopa raško-prizrenskog Teodosija (Šibalića) i igumana manastira Visoki Dečani arhimandrita Save (Janjića) medijske opcije bile su od vanrednog Sabora do „disciplinovanja“ oca Save – Sveti arhijerejski sinod posle jučerašnjeg zasedanja odgovorio je ćutanjem. Do zaključenja ovog izdanja našeg lista iz SPC nije bilo zvaničnog saopštenja, mada se spekuliše da je na sinodskom dnevnom redu juče bila još jedna „vruća“ tema – nedavna tuča episkopa u Mileševskoj eparhiji.

PROČITAJTE JOŠ: NOVA RADNA MESTA ZA BOTOVE: POŠTA OTVORILA NOVE ISPOSTAVE U MAJDANPEKU 3 DANA PRED IZBORE!

Prema nezvaničnim Danasovim saznanjima, SPC neće menjati u maju utvrđen plan rada – početkom novembra održaće se redovno jesenje zasedanje Sabora, na kome će pored planirane crkvene prosvete naći i KiM.

U međuvremenu, kako se spekuliše u visokim političkim krugovima, državni i crkveni vrh na tajnim sastancima pokušava da reši uzburkanu kosovsku situaciju. Vučića, osim izjava pojedinih crkvenih zvaničnika, posebno nervira zvanični stav Sabora SPC koji je protiv nezavisnosti i podele KiM, koji makar javno obavezuje sve pripadnike Crkve.

PROČITAJTE JOŠ: NIJE ČUDO ŠTO SE ZID SRUŠIO: NA KORIDORU ANGAŽOVANE FIRME KOJE SE NALAZE NA “CRNIM LISTAMA”

Izvori našeg lista čak tvrde da aktuelna vlast u Srbiji navodno vrši pritisak na vrh SPC da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom predstojeće posete KiM 9. septembra, uprkos svemu što se događa poslednjih nedelja, obiđe i ERP.

Danasu je iz više izvora na KiM potvrđeno da su svi zaposleni Srbi u preostalim srpskim institucijama na KiM dobili radnu obavezu na dan Vučićevog, kako je sam najavio, „istorijskog“ obraćanja u severnom delu Kosovke Mitrovice, iako je 9. septembar nedelja. Radna obaveza važi i za one delove KiM koji bi, prema Vučićevom planu razgraničenja, trebalo da ostanu pod vlašću Prištine, a organizatori Vučićeve posete, kako se priča, navodno planiraju da samo iz Kosovskog Pomoravlja predsednika SNS i Srbije u Mitrovici dočeka 4.000 Srba.

PROČITAJTE JOŠ: ZAKON O SOCIJALNOJ ZAŠTITI GURA POLA MILIONA LJUDI U JOŠ VEĆE SIROMAŠTVO!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments