Korona

Zelenović uputio dopis Lončaru: “Šabac traži promenu algoritma”

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović poslao je danas dopis ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru u kom traži promenu algoritma u Šapcu, odnosno pojačano testiranje brzim antigenskim testovima svih osoba koje su označene kao kontakti obolelih od virusa korona, saopšteno je na redovnoj konferenciji za medije u ovom gradu.

„To će motivisati ljude koji su zaraženi da prijave svoje kontakte na dobar način. Trenutno imamo veoma nizak prosek prijavljenih kontakata po osobi, taj broj je 1,4. Takođe, uočili smo u nekim slučajevima neobično veliki broj prijavljenih kontakta”, navodi Nebojša Zelenović.

Kao prednost predložene izmene algoritmna navodi da zdrave osobe neće morati da budu u izolaciji 14 dana.

“Verujem da je to i u interesu poslovne zajednice Grada Šapca – da zaraženi ostanu kod kuće, a da oni koji su bili u kontaktu, a za koje se dokaže brzim antigenskim testovima da nisu pozitivni, dolaze na posao”, kazao je Nebojša Zelenović.

Zelenović je prošle nedelje, nakon konsultacija sa profesorima Zoranom Radovanovićem i Oliverom Stojkovićem, koji su povremeni konsultanti za borbu protiv epidemije u Šapcu, uputio pismo Kancelariji Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu u kom je tražio mišljenje o predlogu koji je danas upućen ministru zdravlja.

“Nakon konsultacija sa SZO mi smo odlučili da uputimo pismo i ministru zdravlja i jedva čekamo da čujemo odgovor na ovu inicijativu”, rekao je Nebojša Zelenović.

Antigenski testovi su, kako kaže Zelenović, tri puta jeftiniji od PCR testova, a njihovo uzorkovanje i obrada je manje složena od PCR testiranja te ne zahteva dodatne laboratorije i angažovanje dodatnih zdravstvenih radnika, jer se može raditi u ambulantama.

U Šapcu je danas registrovano 25 novih slučajeva zaraze virusom korona, ukupno od početka epidemije u Šapcu je zaraženo 1813 osoba.

 

Comments

comments