Zabava

“Zlatni lav”: ove godine nagradu je dobio Vučić, a prošle – proizvođač testenina!

Da li je nagrada “Zlatni lav za mir” koju je za vikend u Veneciji dobio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najuglednije italijansko priznanje, kako tvrdi ambasador Srbije u toj zemlji? Ili, dodeljuje li se od četrdesetih godina prošlog veka, kako prenosi agencija Tanjug? Ukratko, odgovor na oba pitanja je – ne.

Ne, nagrada Zlatni lav ne znači da je Aleksandar Vučić dobio nagradu za najboljeg glumca na prestižnom filmskom festivalu u Veneciji. Za razliku od statue sa svetski poznatog bijenala, Zlatni lav za mir koji će krasiti vitrinu srpskog predsednika, nema tradiciju dugu 70 godina. Nagrada je ustanovljena prošle godine, a za nju u samoj Italiji, ni oni kojima je to posao – nisu čuli.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) PREDSEDNIKA OPŠTINE OBRENOVAC SNIMILI DOK JE PRAVIO SAOBRAĆAJNI PREKRŠAJ!

“Nijedne ozbiljne novine se nisu bavile time. Nema ništa, konkretno – ni Republika, ni Korijere, ni Fato ni La Stampa nisu pričali o tome. Nije to nešto posebno”, kaže Luka Zanoni, iz Osservatorio Balcani e Caucaso.

Dodelu nagrada organizuje Sileno Kandelarezi, uz podršku Foedus fondacije. Pre nekoliko godina, počeo je da registruje brendove vezane za slavni festival, a odnedavno i da dodeljuje nagrade koje nose gotovo identičan naziv filmskom Gran priju.

“To je samo logo koji se koristi. Ako ćemo da budemo konkretni, on bi mogao da prodaje i neku testeninu koja se zove Zlatni lav, jer poseduje taj naziv i logotip”, navodi istoričar Milovan Pizari.

Nagrada se dodeljuje više puta godišnje, za mir i za preduzetništvo, a prethodni laureat ove druge bio je – upravo lokalni proizvođač testenine.

Poslanici Srpske napredne stranke, ipak, priznanju u zube ne gledaju, i ponosni su na, kažu, Vučićev uspeh u svetu.

“Želim da čestitam predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dobijanje međunarodne nagrade Zlatni lav za mir u Veneciji za 2108”, navela je Borka Grubor iz SNS.

PROČITAJTE JOŠ: (AUDIO): ZAMENIK PREDSEDNIKA OPŠTINE POKUŠAO DA KUPI ODBORNIKA OPOZICIJE!

“Evo sad je neki, kako se zvaše, predsednik Srbije dobio nagradu koja postoji 70 godina i zove se Zlatni lav za mir. Mada postoji samo godinu dana i otprilike je na nivou kafe za poneti po pumpama. Dođete tamo, kažete – imate li kafu za poneti, imate nagradu “Zlatni lav za mir”, kazao je Zoran Živković, lider Nova stranka.

Pored Zlatnog lava, među nazivima koje je Kandelarezi zaštitio je i takozvani Musolinijev kup, što je bio naziv Gran prija Filmskog festivala za vreme fašizma. Nagradu koja nosi ime fašističog diktatora ubuduće planira da dodeljuje za, kako je navedeno, zabavu i obrazovanje.

“Po mom skromnom mišljenju, trebalo je da se odbije ta nagrada. Ne može se dobiti nagrada za mir od strane jedne organizacije koja štiti, na neki način, taj fašistički period i fašistički naziv, jer naravno, fašizam i mir nemaju veze jedno s drugim”, ocenjuje Pizari.

Iako nepoznata u međunarodnim okvirima, nagrada koju je predsednik Srbije dobio bila je udarna vest u gotovo svim srpskim medijima. To je već oproban recept, smatra analitičar Cvijetin Milivojević. Mediji bliski vlasti, kaže takve informacije plasiraju isključivo kao reklamu za predsednika.

“Postaje jedna vrsta neozbiljnosti koja preti da pomuti zdrav razum, da ljudi više uopšte ne znaju o čemu se tu radi, da li je čovek zaista toliko cenjen u svetu? Prosto, ako imate tu stranu istine, a ova druga je vrlo retka i skoro nečujna, onda će većina građana i poverovati da je Vučić nezamenljiv”, kaže Milivojević.

FOTO: fakenews.rs

Inače, predsednik fondacije Foedus, koja stoji iza nagrade, je Mario Bačini, bivši italijanski ministar iz vlade Silvija Berluskonija.

Ta fondacija odnedavno je počela da posluje i u Srbiji, na njenom čelu nalazi se Milan Vranić, koordinator za privredu Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Da li je ta činjenica kumovala da predsednik dobije nagradu, nismo uspeli da saznamo, jer se Vranić nije javljao na telefon.

PROČITAJTE JOŠ: CORAX: “STANJE U SRBIJI SE GRANIČI SA LUDILOM”

(izvor: N1)

Comments

comments