SvetZabava

6 neobičnih podataka o katoličkom Božiću

Svi se polako pripremamo za predstojeće praznike, a posebno se radujemo najradosnijem među njima – Božiću. Božić nas uvek asocira na vreme sa porodicom, poklone, nasmejana i spokojna lica, pa nije ni čudo što je ovaj praznik omiljen i među odraslima i među decom. Dok polako kitimo jelku, pakujemo poklone i pripremamo božićne kolačiće, hajde da se podsetimo nekih zanimljivosti vezanih za ovaj praznik.

#1

Foto: amazon.de
Sveti Nikola je bacao novčiće kroz prozore siromašnih ljudi, a neki novčići bi upali u čarape koje je porodica sušila na ognjištu. Odatle potiče moderni običaj stavljanja poklona u čarape koje vise na kaminu.

#2

Foto: cutediyprojects.com
Božićni venci koji stoje na vratima i pozdravljaju goste, tradicionalno se prave od zimzelenog drveća koje simbolizuje večni život i crvenih bobica koje predstavljaju kapljice Isusove krvi.

#3

Foto: list25.com
U Prvom svetskom ratu, za vreme Božića, sklopljeno je privremeno primirje između Nemaca i Velike Britanije. Ukrasili su skloništa, razmenili poklone na ničijoj zemlji i odigrali partiju fudbala.

#4

Foto: gizmodo.com
Čuvene lizalice štapići oblikovane su kao pastirski štapovi, jer je Isus dobar pastir. Bele pruge simbolizuju čistotu Isusa, a crvene krv koju je prolio zbog grehova ljudi.

#5

Foto: list25.com
U Švedskoj, badnje veče provode gledajući Paju Patka i to je tradicija od 1960. godine.

#6

Foto: abcnews.go.com
Pun Mesec na katolički Božić, poslednji put se pojavio 2015. godine i neće se ponoviti do Božića 2034. godine.

Comments

comments