Svet

Berni Sanders za vojnu intervenciju ukoliko Kina napadne Tajvan

NASHUA, NH - DECEMBER 13: Democratic presidential candidate, Sen. Bernie Sanders (I-VT), speaks during his event at Nashua Community College on December 13, 2019 in Nashua, New Hampshire. The Iowa Caucuses are less than two months away. (Photo by Scott Eisen/Getty Images)

Favorit na stranačkim izborima američke Demokratske stranke za kandidata za predsednika SAD, Berni Sanders, vojno bi intervenisao protiv Kine, ako bi ona napala ostrvo Tajvan, rekao je on u TV-intervjuu objavljenom u nedelju.

Taj socijalistički senator koji se protivio američkom ratu u Iraku 2002. godine, rekao je za američki program “60 minuta” da neće isključiti ukoliko bude izabran da vojno interveniše u nekim situacijama.

“Nadam se što je redje moguće, ali imamo najbolju armiju na svetu”, rekao je taj nezavisni senator.

Detaljno je opisao situacije u kojima bi takve intervencije bile moguće: “pretnje američkom narodu to sigurno. I pretnje našim saveznicima”.

“Verujem u NATO”, rekao je taj 70-godišnjak.

Upitan o mogućnosti intervencije američke vojske u odgovoru na kineski vojni napad na Tajvan, favorit Demokrata za predsedničkog kandidata je odgovorio: “Na primer, da”.

Kinom i Tajvanom vladaju suparnički režimi od 1949. godine. Kina smatra Tajvan jednom od svojih pokrajina i zavetovala se da će jednog dana povratiti kontrolu nad njim, silom ako je potrebno, posebno ako to ostrvo proglasi nezavisnost.

“Mislim da moramo jasno staviti do znanja zemljama širom sveta da nećemo mirno sedeti i dozvoljavati invazije”, dodao je Sanders.

Sjedinjene Države su prekinule diplomatske veze s Tajpejem 1979. godine kako bi priznale Peking kao jedinog predstavnika Kine, ali SAD su i dalje najmoćniji saveznik Tajvana i glavni dobavljač oružja.

Kao predvodnik po anketama za protivnika Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD 3. novembra, Sanders je takođe rekao da bi mogao da se sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, s kojim je Tramp imao tri sastanka.

“Nemam problema da razgovaram s protivnicima u čitavom svetu”, rekao je Sanders.

Comments

comments