Svet

Poginuo nakon što je pokušao da vidi da li je zemlja okrugla

Izvor: novinarska agencija Beta
Amerikanac koji je rekao da će da odleti do granice atmosfere i ivice svemira da bi video da li je Zemlja ravna ploča ili je lopta, poginuo je kada se njegova raketa kućne izrade posle uzletanja sunovratila na tlo.

“Ludi Majk” Hjuz je poginuo u subotu popodne kod gradića Barstoua, u Kaliforniji.

Valdo Stejks, njegov kolega u poduhvatu koji je bio na lansiranju rakete, rekao je da je Hujz (64) mrtav.

Televizijski “Naučni kanal” (The Science Channel) je na Tviteru objavio da je zabeležio Hjuzovo poslednje putovanje i izrazio saučešće njegovoj porodici i prijateljima. “Oduvek je sanjao da to uradi”, piše u poruci.

Hjuz je bio vozač limuzine i držao je “Ginisov svetski rekord” po “najdužem skoku limuzine s rampe” 103 stope (31 metar) koliko je preleto teškim automobilom “Linkoln taun kar”, 2002. godine.

Video-snimak na TMZ.com prikazuje uzletanje rakete s “pilotom” Hjuzom, kao i da se, kako izgleda, padobran pocepao tokom lansiranja. Raketa s pogonom na paru pojurila je zatim uvis, a potom je desetak sekundi padala pravo ka tlu i zabila se u pustinju.

Novinar Džastin Čepmen koji je bio na mestu lansiranja, rekao je da je izgledalo da je raketa zakačila neki deo naprave za lansiranje, što je moglo prouzrokovati kvar padobrana, namenjenog spasavanju “pilota” u slučaju neuspeha pri lansiranju.

U martu 2018. godine Hjuz je odleteo 570 metara uvis, aktivirao jedan padobran, a zatim drugi, ali je ipak “tvrdo sleteo” u pustinju Mohave u Kaliforniji i povredio kičmu.

“Ova stvar bi da te ubije na deset načina, a ubija za trenutak”, rekao je potom Hjuz.

On je u video-snimku rekao da mu je cilj bio da odleti do “ivice svemira” da bi sam utvrdio da li je Zemlja okrugla.

“U vezi s tim neću nikome da verujem na reč”, rekao je u videu, objavljenom na veb-sajtu BBC Njuz. “Ne znam da li je svet ravan ili okrugao”.

U drugom videu objavljenom na njegovom JuTjub kanalu, Hjuz je rekao da želi i “da uveri ljude da mogu učiniti sasvim izvanredne stvari”.

“Moja priča je zaista neverovatna”, rekao je jednom Hjuz za agenciju AP. “Ta priča ima gomilu niti: Ta stvar je sagrađena u garaži; Ja sam stariji momak; Dešava se tamo negde gore, usred ničega; Plus Ravna Zemlja. Ali, problem s tom pričom je što je sve sumanuto”.

Comments

comments