Društvo

Borba protiv kriminala i korupcije: Oslobođen i Predrag Bubalo

Predrag Bubalo, bivši ministar privrede i privatizacije u vladi Vojislava Koštunice, oslobođen je pred Višem sudu u Beogradu (Posebno odeljenje za krivična dela organizovanog kriminala) optužbi za zloupotrebu prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću Vorldfin iz Luksembruga 2005 godine.

Za isto delo oslobođeni su, osim Bubala, i bivši izvršni direktori Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević i Goran Mrđa, direktor Centra za tržište kapitala Aleksej Misailović, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac i direktorka Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović.

Prethodno, Tužilaštvo za organizovani kriminal sudu je predložilo da Bubala i još pet okrivljenih osudi na kazne zatvora “ne manje” od pet godina, dok je za dvojicu optuženih predložilo kaznu “ne manju” od tri godine zatvora. Odbrana je, sa druge strane, tražila oslobađanje optuženih.

Zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica tužilaštvo je predložilo kaznu ne manju od tri godine zatvora za bivšeg direktora Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca.

Suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014. godine, a bivši ministar je tada samostalno izlagao svoju odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja.

Luka Beograd je prodata 2005. godine firmi Vorldfin iz Luksemburga čiji je vlasnik Milan Beko, koji je u postupku bio svedok.

Tokom svedočenja pred sudom, Beko je rekao da mu je kupovina Luke bio jedan od najgorih poslova u životu i da se pokajao što je u njega ušao. Osim njega saslušani su brojni svedoci, među kojima i Miroslav Mišković, koji se povukao iz tog posla.

Slučaj Luke Beograda je, po ranije više puta izrečenim ocenama Evropske unije i Saveta za borbu protiv korupcije, jedna od 24 sporne privatizacije u Srbiji.

U septembru 2017. Luka Beograd je oglasila prodaju pojedine imovine društva, kao i imovinu prve i druge grupe povezanih lica.

(Izvor: Slobodna Evropa)

Comments

comments