Zabava

FOTO: Cigare i muzika uživo – kako su izgledali JAT-ovi letovi

Sadašnji avioni su praktično leteći autobusi ukoliko nemate ozbiljne pare za mesto u boljoj klasi. Ali nije uvek bilo tako. Zlatni dani JATA su obeleženi glamurom i bogatstvom – prva avio kompanija u Evropi u čujem vlasništvu se nalazio model aviona Boeing 737, dok su JAT-ove stjuardese osvajale modne nagrade u Parizu za najbolje uniforme.

Kustos Muzeja vazduhoplovstva, Bojan Vićentić je pretražio stare arhive kako bi sa nama podelio zanimljive fotografije iz tog vremena. Osim aukcija, svirki i odličnog keteringa, pažnju su nam privukle i fotografije na kojima se vide ljudi koji bezbrižno puše cigarete, pa smo se zapitali kada je uvedena zabrana pušenja u avionima? Iznenadićete se da nisu u pitanju vesele sedamdesete ili malo manje vesele devedesete.

05. april 2002. Izlazeći u susret potrebama većine svojih putnika, JAT je doneo odluku o zabrani pušenja u avionima” – Bojan citira podatak koji je našao na starom JAT-ovom sajtu.

Ova informacija me je iznenadila pa sam pozvala mamu koja je godinama pre mog rođenja radila kao stjuardesa u JAT-u. Ona mi je ispričala da je pušenje u avionima bilo sasvim normalna pojava dok je ona radila – a dobro se seća pošto je strastveni pušač. Rekla mi je da su zabrane pušenja postale aktuelne tek nakon terorističkog napada u Njujorku 11. septembra 2001. godine. što se savršeno poklapa sa Bojanovim otkrićima.

“U arhivima medija nalazi se i podatak da je od 15.4.2002. pušenje zabranjeno na međunarodnim letovima, dok je zabrana pušenja na domacim letovima uvedena 1987. godine” – dodao je Bojan.

Na ovom video snimku se vide pilot i kopilot JAT-ovog aviona kako sleću avion ćaskajući kao da se ništa značajno ne dešava. Pred kraj četvrtog minuta se jasno vidi cigareta koju je pilot pušio sve vreme. Ali nisu samo cigarete stvar prošlosti. U nekoliko fotografija koje smo dobili iz muzeja jasno se vidi razlika u načinu letenja između šeszdesetih i osamdesetih i danas.

Ne znamo precizan datum zabrane i koji je bio poslednji let sa zapaljenim cigaretama, ali znamo da je april 2002. godine zauvek promenio način letenja avionom. Nama mlađima od 40 godina je potpuno nezamislivo da vidimo dim cigarete ili pravi obrok u avionu – ali zato su tu fotografije da nas uvere da je nekada bilo moguće.

(izvor: vice.com)

Comments

comments