Društvo

BRAVO: Šumarski fakultet ne da zemljište za mini-hidroelektranu

Šumarski fakulteta Univerziteta u Beogradu odbio je da da u zakup zemljište na Goču jednoj privatnoj kompaniji za izgradnju mini-hidroelektrane, a za tu svoju odluku dobili su i podršku Saveta Univerziteta u Beogradu.

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić kaže da je privatna kompanija, na osnovu zaključka Vlade Srbije iz 2016. godine, kupila od Republičke direkcije za imovinu 161 metar kvadratni zemljišta na toku Gvozdačke reke, kako bi napravili postrojenje za vodozahvat.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) SRBIJA SE BUDI: EVO GRADOVA GDE SE PROTESTUJE I GDE ĆE SE TEK PROTESTOVATI!

Taj prostor im, kako kaže, ne znači ništa ukoliko ne dobiju u zakup od Šumarskog fakulteta zemljište za izgradnju koridora za cevi kroz koje bi voda od vodozahvata dolazila do zgrade sa turbinama.

“Savet Šumarskog fakulteta odbio je da im izda u zakup zemljište na kome su oni hteli da naprave derivacioni cevovod, jer bi izgradnja mini-hidrocerntrale ugrozila biljni i životinjski svet na Goču”, rekao je Ristić (na slici ispod) na sednici Saveta.

On je skrenuo pažnju ukazao da na Goču ima više od 130 izvora, više od 1.500 vrsta pečurki, 129 vrsta ptica, 20 vrsta vodozemaca, 27 vrsta sisara.

Kako bi sprečili izgradnju mini-hidrocentrale u Specijalnom rezervatu prirode “Goč-Gvozdac”, dekan Šumarskog fakulteta kaže da će se obratiti premijerki Srbije Ani Brnabić, predsedniku Aleksandru Vučić, svim nadležnim ministarstvima, ali i lokalnoj samoupravi – gradu Kraljevu.

Predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu Aleksandar Popović ističe da je Savet dao podršku Šumarskom fakultetu da zaštiti svoju, ali i imovinu Univerziteta u Beogradu od “brutalne zloupotrebe” i gradnje mini- hidroelektrane na Goču.

“Danas problem ima Šumarski fakulteta, ali imaće i svaka druga članica UB koja pokušava da od tajkuna zaštiti svoju imovinu”, istakao je Popović.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) IZVEŠTAVANJE PO SNS DIKTATU: EVO KAKO IZGLEDAJU NAREDBE MEDIJIMA IZ “CENTRALE”

A kako je zapravo Šumarski fakultet dobio na upravljanje imovinu od 3.700 hektara na Goču?

Kraljica Natalija Obrenović je 1903. godine poklonila studentima UB 7.000 hektara zemlje u okolini Majdanpeka, ali pošto studenti nisu pravno lice imovina je preneta na UB.

Posle Drugog svetskog rata nove vlasti su oduzele 5.000 hektara tog prostora UB, a kao kompenzaciju su dale 3.700 hektara na prostoru planine Goč, između Vrnjačke Banje i Kraljeva.

Univerzitet u Beogradu je tu imovinu dao na upravljanje Šumarskom fakultetu koji prostor koristi kao nastavnu bazu.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) MAJ KANTRIZ, SRBIJA: MOLIMO DUBRAVKU FILIPOVSKU DA VIŠE NIKAD NE PRIČA NA ENGLESKOM

(izvor: RTS)

Comments

comments