Društvo

Da proširimo vidike: Počeo 7. simpozijum “Teologija u javnoj sferi”

U Trebinju je počeo 7. simpozijum “Teologija u javnoj sferi”, koji je i ove godine okupio eminentne predavače kako iz regiona, tako i iz Evrope koji će u naredna tri dana govoriti na različite teme, a, prevashodno, o odnosu između religije i politike, crkve i medija, religije i nauke, te o savremenim tehnologijama.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije rekao je da je ovaj simpozijum već sedam godina zaredom mesto na kome jedni druge slušaju, razmenjuju mišljenja i jedni druge ne osuđuju. On je istakao da je u hrišćanskom životu najvažnije da čovek ima čisto srce, ali da to ne znači da se treba odreći rasuđivanja i promišljanja kako crkva treba da se pokaže i propoveda u ovom svetu.

“Svako od nas do Hrista dođe na različite načine i potpomaže se različitim sredstvima, međutim, vrlo je bitno da se ogledamo u Hristovom licu i prepoznamo jedni druge kao braću i sestre”, naveo je vladika Dimitrije, prenosi Sabornik.net!
Protojerej-stavrofor Vladan Perišić, direktor Centra za filosofiju i teologiju poručio je da je Crkva je mesto slobode i da ta sloboda ne može biti ograničena ničim a da pritom ne bude uništena.

”Jedino čime sloboda može biti ograničena jeste ljubav, a u ljubavi nema mesta jerarhijskom potčinjavanju i podređivanju. Ako bismo postajući članovi Crkve imali manje slobode nego što smo je imali pre nego što smo postali hrišćani – onda nam takva Crkva ne bi bila potrebna” istakao je Perišić i dodao:

”Ako bi Univerzitet počeo da zastupa stanovište da duhovni život nema dodirnih tačaka sa intelektualnim ili naučnim, te da se duhovnost kao takva mora a priori dovesti u pitanje – onda nam takav Univerzitet ne bi bio potreban” naglasio je direktor Centra za filosofiju u teologiju.
Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da je ovaj simpozijum događaj koji omogućava svima koji ga posete da prošire svoje vidike, sagledaju odnose između usko povezanih oblasti i pokušaju da zdravorazumski iskristališu svoje viđenje sveta i trendova koji ljudima svakodnevno pobuđuju pažnju.
Direktor Republičkog sekretarijata za vere Dragan Davidović naveo je da je tokom proteklih simpozijuma održano oko 50 panel diskusija, prezentacija, predavanja i predstavljanja knjiga.
“Trebao bi nam još jedan simpozijum samo da sumiramo ona saznanja do kojih smo došli u proteklom periodu”, naveo je Davidović.

On je istakao da Vlada Republike Srpske i Sekretarijat podržavaju ovaj skup, i da će tako biti i u narednom periodu.

Organizator simpozijuma “Teologija u javnoj sferi” je Centar za filosofiju i teologiju iz Trebinja u saradnji sa Eparhijom zahumsko-hercegovačkom, a podršku samom simpozijumu, između ostalih, dali su predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, Grad Trebinje, Republički sekretarijat za vere, Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Srbije.
Simposion će biti završen u nedelju, 9. februara, Svetom arhijerejskom Liturgijom u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

Comments

comments