Svet

Desetine hiljada ljudi iz dijaspore na protestu protiv vlasti u Rumuniji! Možete li da zamislite to kod nas?!

Desetine hiljada Rumuna iz dijaspore okupiće se danas u centru Bukurešta u želji da podrže sunarodnike koji pod motom #rezist (otpor) od januara 2017. protestuju protiv korumpiranih političara i za nezavisno pravosuđe, piše Dojče vele (Deutsche Welle).

Kolone automobila s britanskim, španskim, italijanskim i nemačkim tablicama prelaze granicu na zapadu zemlje. Rumuni koji žive u inostrantsvu, od Skandinavije do Portugala, organizovali su se preko društvenih mreža i pre nekoliko nedelja najavili da će svoj odmor provesti u Bukureštu kako bi pred zgradom vlade demonstrirali za jaču pravnu državu.

PROČITAJTE JOŠ: IGUMAN UZVRATIO NA PLJUVAČINU SNS-A: “UVEK SAM BIO PROTIV NEZAVINOSTI KIM, SAD SE VIDI KO JE IZDAJNIK”!

Kako navodi DW, oko četiri miliona Rumuna živi, radi ili studira u Evropi, a to je oko 20 odsto ukupnog stanovništva. Mnogi su veoma dobro integrisani u svoje nove sredine, ali prate događaje u domovini.

Svako malo se u velikim evropskim gradovima organizuju demonstracije rumunskih građana koji svojim zemljacima u matici na taj način hoće da pokažu da su sa njima. Ali, mnogi ne žele više da stoje „po strani“, već žele da budu partner u društvu koje, prema podacima Nacionalne službe za statistiku, finansiraju sa preko tri miljarde evra godišnje.

Rumuni koji rade u insotranstvu, najviše u EU, samo poslednjih deset godina su poslali kući oko 40 milijardi evra. Bilo da se radi o negovateljima ili lekarima, IT stručnjacima ili gradjevinskim radnicima, nadničarima na poljima ili vozačima kamiona, svi oni pomažu svoje porodice u domovini, a samim tim i privredu zemlje, navodi DW i dodaje da bi bez tog teško zaradjenog novca mnoge porodice u Rumuniji bi živele u siromaštvu, a potrošnja, koja je pogonska snaga rumunske privrede, bi kolabirala.

Već samo zbog toga mnogi Rumuni koji rade u inostranastvu smatraju da imaju pravo da se aktivno umešaju u politička dogadjanja kod kuće, a njihovo nezadovoljstvo je poslednjih nedelja poraslo, nakon što su se političari vladajuće PSD i njene pristalice sve nepristojnije izražavali protiv Rumuna koji žive u inostranstvu, nazivajući ih „prosjacima, lopovima i kurvama“ ili „lumpendijasporom“ koju finansijer Džordž Soros plaća da destablizuju Rumuniju i kojom manipuliše Brisel.

PROČITAJTE JOŠ: LUDILO: OD CELE PRIČE OKO KOPAONIKA, VUČIĆU NAJVIŠE SMETA ŠTO NJEMU NIKO NEĆE DA SE IZVINI!

Takve i slične „informacije“ se svakodnevno emituju na televiziji pod kontrolom vlade. I zbog toga oni hoće da se danas okupe kod „žirafe“ – čija se figura nalazi ispred Prirodnjačkog muzeja preko puta zgrade vlade.

Centralna poruka demonstranata je da se ne sme praviti razlika izmedju Rumuna koji žive u Rumuniji i onih u inostranstvu.

DW navodi i da mnogi građani koji žive u Rumuniji žele da učestvuju u demonstracijama dijaspore, a medju njima je i 102-godišnji filozof kulture Mihaj Sora, redovni učesnik protesta koji već 550 dana traju ispred Palate Viktorija, sedišta rumunske vlade.

Protesti bi trebalo da traju dok vlada ne podnese ostavku i predsednik Klaus Johanis, zagovornik pravne države, raspiše nove izbore.

Na svojoj Fejsbuk stranici Sora je napisao, a sve propratio smajlijem koji namiguje, kako mu je lekar savetovao da posle operacije prestane s treningom boksa i karatea, da se ne bi uzrujavao. „Ali, to me neće sprečiti da se vidim sa svima vama 10. avgusta kod ‘žirafe’. A tamo se onda možemo na miru uznemiravati!“.

Veliko je pitanje da li će protest zaista proći mirno. Na društvenim mrežama kruže pozivi na gradjansku neposlušnost a policija i žandarmerija su najavile da će se snažno suprotstaviti svakom vidu provokacije, navodi DW i dodaje da „avgust ostaje politički vreo u Bukureštu“.

PROČITAJTE JOŠ: ZVANIČNO: VUČIĆ PRIZNAO DA SE BORI ZA NEZAVISNO KOSOVO!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments