Društvo

Dobili posao rekonstrukcije bazena na Spensu iako nisu imali ni lopate

“Kompanija „Maks Korn“ u vlasništvu Igora Ajdukovića, bliskog SNS-u, dobila je posao rekonstrukcije olimpijskog bazena na SPENS-u u Novom Sadu u vrednosti od oko 70 miliona dinara, iako prilikom dodele posla nije imala ni lopate, ni kolica, a kamoli drugu opremu za obavljanje tako zahtevnog posla”, saopštio je danas novosadski odbor Pokreta za preokret.

“Iz tog razloga posao je nestručno obavljen, bazen ima nagib, voda se preliva, a pločice su popucale. Novosadski olimpijci, poput Čabe Silađija, morali su da napuste Novi Sad”, navode iz Pokreta za preokret.

Pokret navodi da je ovaj posao “obavljen na sličan način kao i rekonstrukcija Trga republike i drugih poslova u Beogradu”, ali i da u Novom Sadu “okretanje pločica ne može da reši problem”.

Kako tvrdi Pokret za preokret, kompanija „Maks Korn“ nikada se nije bavila takvim građevinskim radovima. Izuzetak su radovi na rekonstrukciji svlačionica i kupatila na SPENSU koje je pre radova na bazenu bilo povereno ovoj kompaniji. Kompanija je registrovana za „prodaju električnih uređaja“, mada je u poslednje vreme veći deo prihoda realizovala izvođenjem radova na električnim instalacijama. Imaju 13 zaposlenih, od toga su samo dva stručna lica približna potrebama građevinskih radova: jedan bravar i jedan moler. Na dan raspisivanja tendera za rekonstrukciju bazena na SPENS-u u radni odnos je primljen jedan građevinski inženjer, tvrde iz Preokreta.

“Kompanije „Dehidra 021“ i „Bulevar“ koje su sa „Maks Kornom“ potpisale ugovor o zajedničkom nastupu prilikom rekonstrukcije bio je fiktivan i plod nužnog dila, pod „kapom „SNS-a“, kako bi bili ispunjeni formalni uslovi za dovijanje posla. Dokaz za to je činjnjenica da „Dehidra“ 021 nije učestovala u realizaciji projekta, dok je „Bulevar“ učestovao u beznačajnom delu, koji se sastojao od odvoženja šuta sa gradilišta. Umesto njih, prema saznanju Pokreta za preokret u Novom Sadu, radove su izvodila lica angažovana i preko studentske zadruge, pa čak i nekvalifikovani fizički radnici, koji posao čekaju u Partizanskoj ulici, i sa kojima nije bio zaključen nikakav ugovor o radu. Kada je inspektor rada, koji se predstavio kao Paja, zatekao veliki broj radnika koji nisu imali ugovor o radu problem je rešen tako što je inspektoru renovirano kupatilo. Na isti način „rešavani“ su i drugi ljudi iz nadzora. Tako je Milana Nadaški, iz Gradske uprave za imovinu i imovinsko – pravne poslove prilikom obavljanja poslova nadzora, da bi „progledala kroz prste“, iz prodavnice „Maks Korna“ dobila na poklon pet fenjera za kuću. Slično su rešavani i drugi formalno pravni problemi koji su pratili ovu investiciju, posebno imajući u vidu da kompanija,  bez fiktivnih učesnika na projektu, ne ispunjava ni minimalne uslove za ovakve radove. Građevinska inspektorka Gordana Kostić, iz gradske uprave, očito je sve vreme izvođenja radova izvođaču gledala kroz prste. Vezu sa SNS vrhom u Novom Sadu pored vlasnika kompanije ostvarivao je i novozaposleni radnik, angažovan za vreme realizacije projekta, Darko Stanković. Za njega je rečeno da ima „nekoga u vrhu SNS-a“. Po tom sistemu angažovan je i nadzor koji je realizovala kompanija „Ensol“  iz Beograda, čiji je direktor i jedan od vlasnika Radoslav Galić. Ovim se samo potvrđuje javna tajna da su pojedinci u  gradskoj upravi, inspekcijama, ali i u Katastru u Novom Sadu visoko korumpirani, a da im se gleda kroz prst jer imaju stranačku zaleđinu.

Kompanija danom dobijanja posla na tenderu nije imala gotovo nikakvu građevinsku opremu i alate. Čak ni lopate i građevinska kolica su kupovane ili su pozajmljivane, zbog hitnosti, od radnika. Umesto profesionalnog alata kupovani su alati u „Hobi hausu“ u Novom Sadu i oni su se brzo kvarili jer nisu namenjeni za profesionalni rad već za manje obimne radove”, navodi se u saopštenju Pokreta za preokret.

Gradski odbor Pokreta za preokret Novi Sad traži hitnu istragu svih informacija, a prvenstveno: kako je Maks korn mogao da samostalno obavlja poslove rekonstrukcije, kada za to nije imao ni stručne kadrove, ni opremu; šta je radio nadzor za vreme izvođenja radova; da li je tačno da su pojedinci primali mito kako bi prikrili propuste; ko će iz Grada Novog Sada snositi političku odgovornost za ovu aferu?

 

foto: 021.rs

Comments

comments