Društvo

“Tražimo strožije kazne za bahate, pijane vozače”

Niški odbor Stranke slobode i pravde zatražio je izmenu zakona i strožije kazne za “bahate i pijane vozače”, te da se smrti izazvane nasilničkom vožnjom, vožnjom pod dejstvom alkohola ili narkotika tretiraju kao ubistvo.

“Nakon stravične saobraćajne nesreće u Nišu u kojoj su ubijeni dvanaestogodišnji dečak Andrej i otac troje dece Dejan, a koja je građane Niša ali i Srbije potresla i uznemirila, dodatno uznemirenje i reakcije javnosti izazivaju naslovi u medijima o potencijalnoj kazni za vozača audija smrti”, ocenjuje niški odbor SSP.

Naime, poručuju iz SSP, prema važećem zakonu vozaču audija koji je usmrtio dvoje ljudi, preti od dve do 12 godina zatvora.

“Za dva ugašena života, preblaga kazna. Za bahate, pijane vozače moraju se primenjivati strože kazne. Zato tražimo izmenu postojećeg zakona kojom bi se napokon stalo na put nasilničkoj vožnji”, navodi se u saopštenju SSP.

Ono što niški odbor ove stranke traži, jeste sledeće:

– Da se nasilnička, prebrza vožnja, vožnja u izuzetno alkoholisanom stanju i pod dejstvom narkotika ne tretira kao saobraćajni prekršaj, već kao krivično delo;

– Da se smrti izazvane nasilničkom vožnjom, vožnjom u alkoholisanom stanju ili pod dejstvom narkotika ne tretiraju kao krivična dela protiv bezbednosti saobraćaja već kao ubistvo.

“Zahtevamo ne samo izmenu, nego i primenu zakona, jer pred zakonom ne sme biti privilegovanih, zaštićenih tatinih sinova koji su bliski režimu i koji gaze ljude širom Srbije i za to budu nagrađeni nanogicom i kućnim zatvorom”, zaključuje se u saopštenju.

Iz ove stranke poručuju i da je “masovno kažnjavanje Nišlija poslednjih dana odmazda zbog protesta, a ne prevencija”, a da je smena načelnika Saobraćajne policije kozmetička promena kako bi se smirila javnost, a ne suštinsko rešavanje problema.

 

Foto: Kurir/M.S.

Comments

comments