Društvo

DRAŽA PETROVIĆ: Osmi putnik u Vladičinom Hanu

Ja vam kažem, gledajte u budućnost! Gledajte u budućnost i tamo ćemo se sastati vi i ja. Pošto ja imam nameru da još živim u budućnosti – rekao je Zoran Đinđić petnaestak godina pre kampanje “Budućnost Srbije”.

Đinđić nam jedino nije rekao da ćemo u budućnosti sresti i Aleksandra Vučića, naravno, ako nas organizovano dovedu u budućnost da sretnemo Aleksandra Vučića, jer se Aleksandar Vučić može uživo videti samo organizovano, pošto nema vremena da prima jednog po jednog. Desi se, naime, nekada u životu da gledate budućnost a iz budućnosti vam stigne predsednik Vučić.

PROČITAJTE JOŠ: SVAKA ČAST: GRAĐANI POŽEGE VEĆ GODINU DANA PROTESTUJU PROTIV VLASTI!

– Otkud vi iz budućnosti? – pitate ga.

– Prolazio, pa reko da svratim, red je! – objasni sadašnji, prošli i budući Aleksandar Vučić, koga ne možete da izbegenete nikako, ni u jednom vremenskom periodu, ni u jednom glagolskom obliku.

Vratite se u prošlost, kad tamo – on.

Odete u budućnost – i tamo on! Istovremeno je i perfekat i futur, ali nikako da postane pluskvamperfekat. Slično je i u naučno-fantastičnim filmovima. Kad pomislite da je budućnost sjajna i bajna, iz budućnosti u SF filmovima se pojavi nekakvo misteriozno biće, poput onog iz “Osmog putnika”, i vi zahvalite svevišnjem što ne živite u budućnosti, nego čvrsto stojite u sadašnjosti.

– Je l’ ono Sigurni Viver pored predsednika? – raspituju se tako građani Srbije koji ovih dana imaju priliku da uživo vide kako izgleda budućnost dok se tiskaju ispred bine na kojoj piše “Budućnost Srbije”.

– Ček da vidim… – uspne se jedan građanin na prste kako bi bolje osmotrio budućnost Srbije. – Nije Sigurni Viver! Meni više liči na Anu Brnabić – obavesti on okupljene da u ovom nastavku “Osmog putnika” izgleda ne glumi Sigurni Viver, nego Ana Brnabić.

Posle, kad dođu kući, ukućani ih pitaju: “Kako izgleda budućnost Srbije?”, a oni sednu u čelo stola, pa natenane objasne da je budućnost Srbije plave boje, izgleda ko bina za koncert, a od koncerta se razlikuje jer niko ne peva.

– Doveli su nas sat vremena ranije i ogradili metalnom ogradom kako niko ne bi mogao da pobegne od budućnosti. Onda smo sat vremena gledali budućnost Srbije koja je, ko što rekoh, plave boje, što je dobro jer odmara oči. Tako smo mi sat vremena odmarali oči gledajući u budućnost Srbije, kada se na sred budućnosti Srbije pojavio predsednik Vučić… – opiše očevidac budućnosti Srbije do detalja šta je sve video.

– Iiiii? Šta je posle bilo? – raspituju se ukućani otvorenih usta.

– Posle sam hteo da idem u WC, ali u budućnosti izgleda nema WC-a, pošto mi je vođa puta rekao da nema odlaska u WC dok se ne završi budućnost! – kaže srećni očevidac budućnosti.

– Ajd pričaj nam još malo o budućnosti… – znatiželjni su ukućani.

– Kada se završila budućnost u Vranju, onda su nas vodili da vidimo budućnost u Bujanovcu!

– Kako tamo izgleda budućnost?

– Meni budućnost u Vranju izgleda isto ko budućnost Bujanovcu. Znači, isto je plave boje i isto nema WC!

– U majku mu… – uzdahnu ukućani.

– Ali… – namigne onaj kad je priča kulminirala – posle je predsednik Vučić krenuo da nas pita šta nam najviše fali u budućnosti, onda je naleteo na mene, i ja sam mu rekao da mi najviše fali WC. Onda je predsednik Vučić rekao da ćemo u budućnosti svi moći slobodno da idemo u WC, bez da pitamo vođu puta! I dobio je veliki aplauz!

PROČITAJTE JOŠ: DESETINE AUTOBUSA DOVLAČILE LJUDE U ŠABAC NA VUČIĆEV MITING!

– Bravo za predsednika! – aplaudirali su i ukućani svetloj budućnosti koja nas sve zajedno čeka.

Kampanja “Budućnost Srbije” počela je tako što je predsednik otvorio Instagram nalog “Budućnost Srbije” gde je objavio sliku predsednika kako na flipčart tabli pravi spisak svih planeta koje će da obiđe u najnovijoj franšizi naučno-fantastičnog filma u kojem režira, glumi i piše scenario.

Na početku spiska bila je Grdelica, planeta na kojoj živi Zorana Mihajlović sa šlemom. Druga planeta po spisku bio je Jumko, neka vrsta Jupitera, a treći na predsednikovoj tabli bio je Vladičin Han, pradeda Johanesa Hana. Šteta što na Instagramu nije objavljen i specijalni rečnik kampanje “Budućnost Srbije”, jer po specijalnoj zamisli predsednika može da se koristi isključivo glagolski oblik – futur prvi, koga su stručnjaci smislili samo za potrebe predsednika Vučića.

Dakle, prost futur prvi za kampanju “Budućnost Srbije” koji sme da se koristi glasi:

– otvoriću,

– otvorićeš,

– otvoriće,

– otvorićemo,

– otvorićete,

– otvoriće;

Dok složeni futur prvi od glagola otvoriti za kampanju “Budućnost Srbije” glasi: – ću otvoriti, – ćeš otvoriti, – će otvoriti, – ćemo otvoriti, – ćete otvoriti, – će otvoriti.

Budućnost Srbije je, dakle, otvorena.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): VUČIĆEV FIJASKO U ZAPADNOJ SRBIJI!

(izvor: N1)

Comments

comments