Društvo

Epidemija hepatitisa C traje već 4 meseca, a proglašena tek sada

Rukovodstvo Kliničkog centra (KC) u Nišu potvrdilo je da je 25 pacijenata koji dolaze na dijalizu obolelo od hepatitisa C i da je na Klinici za nefrologiju proglašena epidemija te bolesti.

Prema rečima predstavnika KC Niš, zdravstveno stanje obolelih je dobro i niko od njih nije životno ugrožen.

PROČITAJTE JOŠ: SRAMNO: SEKRETARKA SNS OBJAVILA SLIKU IZ LIČNE KARTE TVITERAŠA I POZVALA NA LINČ

Direktorka Klinike za nefrologiju Branka Mitić izjavila je na konferenciji za novinare da je epidemija hepatitisa C otkrivena prilikom rutinske kontrole u junu.

„Kod izvesnog broja pacijenata smo imali porast transeminaza, a neki pacijenti čak nisu imali povišene vrednosti transeminaza, već im je samo potvrđeno prisustvo virusa“, rekla je Mitić.

Ona je istakla da su Klinika za nefrologiju i Klinički centar Niš preduzeli sve neophodne mere kako bi suzbili dalje širenje bolesti, ali da još nije poznat uzrok izbijanja epidemije.

„Odmah nakon dobijanja pozitivnih rezultata salu u kojoj su se ti pacijenti dijalizirali zatvorili smo za prijem novih pacijenata. Lekari i medicinske sestre koji rade sa obolelim pacijentima nemaju kontakt sa ostalim delom klinike“, izjavila je Mitić.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆU, HOĆEŠ TI SAD DA PLATIŠ NADOKNADU DRAGOSLAVU KOSMAJCU?!

Prema njenim rečima, kontrolisani su svi aparati za dijalizu tako da je isključena mogućnost da je bolest prenošena tim putem, ali tačan uzrok epidemije biće poznat kada stigne nalaz epidemiloške službe.

„Zadnjih mesec i po dana nismo imali nove pacijente sa hepatitisom C, ali postoji inkubacioni period od tri do šest meseci, čak i preko devet“, izjavila je Mitić i najavila češće kontrole dijaliziranih pacijenata od redovnih koje se rade na tri meseca.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra u Nišu Goran Stanojević rekao je da se već može reći da je epidemija pri kraju pošto više od jednog meseca nije bilo novoobolelih od hepatitisa C.

On je kazao da je epidemija te bolesti prijavljena 27. juna, ali da javnost o tome nije obaveštena jer se broj obolelih kreće u svetskim okvirima kada je reč o krvno prenosivim infekcijama dijaliziranih pacijenata.

„Rizik oboljevanja od krvno prenosivih infekcija medju dijaliziranim pacijentima je do deset odsto, a na Klinici za nefrologiju imamo sada 275 pacijenata koji se dijaliziraju“, rekao je Stanojević.

Prema njegovim rečima, u novom Kliničkom centru u Nišu se svakodnevno obavljaju hemodijalize na nekoliko punktova, ali tamo nije otkriven ni jedan pacijent sa hepatitisom C.

PROČITAJTE JOŠ: PENZIONERI DANAS PROTESTUJU ŠIROM SRBIJE

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments