Društvo

(FOTO) Crno na belo: PKB je još od prve godine naprednjačke vlasti bio pripreman za poklanjanje “Arapima”

Da li je postojala jasna namera da se PKB, jedno od najdragocenijih srpskih preduzeća (nakon EPS-a i Telekoma) upropasti, kako bi se prodao po što nižoj ceni?

Srbija nema niti može da dobije ni metar zemlje na Kosovu i Metohiji, ali zato može da proda više od 5% teritorije grada Beograda (170 kvadratnih kilometara od 3.223 kilometara) i to po ceni koja je 4 puta manja od vrednosti kapitala PKB-a. Naravno, moguće je da Arapi ne ulože ni centa, već da daju operativni kredit po kamatnoj stopi od 8-10% kako bi izvlačili profit, a PKB da i dalje stvara gubitak u poslovanju. Ali, ovde se ne bavimo Arapima već osnovnim činjenicama o PKB-u.

PROČITAJTE JOŠ: PINK EMITUJE JEDAN GORI RIJALITI OD ZADRUGE, A TO JE 24 ČASA SA ALEKSANDROM VUČIĆEM

Šta nam kažu podaci iz bilansa uspeha PKB-a? Da je od 2013. poslovanje ove kompanije pogoršavano, te da se iz 2,2 milijarde dobitka prešlo u gubitak koji je konstantno rastao. Da li je ovde postojala jasna namera da se jedno od najdragocenijih srpskih preduzeća (nakon EPS-a i Telekoma) upropasti, a kako bi se prodalo po što nižoj ceni? Ovo je pitanje za tužilaštvo, ja samo ovde konstatujem podatke.

Ovih dana je izašla najnovija publikacija APR-a „Sto naj… privrednih društava u Republici Srbiji u 2017“.

Na stranici 32. u PDF-u PKB se nalazi na 19. mestu prema vrednosti poslovne imovine (62,1 milijardi dinara). Dođe kao gorka ironija da je okružen firmama u hrvatskom vlasništvu: na 18. mestu je Mekrator-S DOO Novi Sad, a na 20. je AD Imlek. Ironija, jer Katar uz Hrvatsku rado finansira filmove kojima se blati Srbija, ali to baš nikakve veze nema sa budućim poslovanjem PKB-a.

Prema vrednosti kapitala (48,8 milijardi dinara) PKB se nalazi na 12. mestu i većina preduzeća sa većim kapitalom je u javnom vlasništvu. Ali to je lepi spisak daljih kandidata za privatizaciju.

PROČITAJTE JOŠ: NAPREDNJACI POSTAVILI KONOBARA I SAOBRAĆAJNOG TEHNIČARA NA ČELO USTANOVA KULTURE

Za kraj prilažemo podatke MMF-a o stranim ulaganjima u Srbiju za 2016 (nisu još uvek objavili za 2017). „Tvrda“ ulaganja su investiranja u infrastrukturu (zgrade, mašine…) dok su meka ulaganja kroz intrakompanijske zajmove. Mekim ulaganjima se prenose svetske krize kada je matičnoj kompaniji potrebna gotovina, te od filijala zatraži što brže razduživanje. Na priloženoj listi ulaganja u Srbiju, UAE nalaze se na 26 mestu, sa 39 miliona dolara investicija i 90 miliona kredita, te udelom investicija od samo 30,3%. Manji udeo investicija u ukupnim ulaganjima, među više rangiranim zemljama, imaju samo Hong Kong, Kina (0,7%) i Devičanska Ostrva (20,8%).

P.S. Merkator je u prošloj godini iskazao gubitak od 6,9 milijardi dinara, što je gotovo polovina kapitala koji je imao. To znači da će verovatno u ovoj godini otići “ispod vode”, što znači da se Agrokor u Hrvatskoj spašava “davljenjem” firmi-ćerki u okruženju (što možda i nije tačno, jer je Imlek imao dobit od 4 milijarde).

PROČITAJTE JOŠ: BLATOIDI NASTAVLJAJU HAJKU NA SERGEJA: IZMISLILI DA JE NOVAC ZA PETRINO LEČENJE PRONEVEREN!

(Izvor: Makroekonomija)

Comments

comments