Društvo

(FOTO) Obaveštenje ili dozvola? Evo kako izgleda aranžman za službene posete na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srpske Napredne Stranke, Aleksandar Vučić, sinoć je obraćanje naciji povodom nemilih scena na KiM započeo objašnjavanjem kako su sa srpske strane sve procedure za dolazak Marka Đurića uredno obavljene i kako je sva dokumentacija na vreme dostavljena.

Takođe, izjavio je da nisu potrebne nikakve dozvole od albanske strane, već samo pismeno obaveštenje 72, 46 ili 24 časa unapred u zavisnosti od toga u koju “kategoriju” lice koje prelazi administrativni prelaz spada.

Tako nas je obavestio da je Vlada Srbije poslala dokumentaciju za Marka Đurića u petak 23. marta, a da je negativan odgovor (ukoliko je potrebno samo obaveštenje, šta predstavlja negativan odgovor?) od strane prištinske vlasti došao u nedelju 25. marta.

Pogledajte sada na slici ispod kako izgleda njihov dogovor i kako treba da izgleda zvaničan aranžman za službene posete:

Ukoliko je potrebno samo “obaveštenje”, kako onda albanska strana može da ulaže “prigovore” i da odbije najavljeni dolazak? Ukoliko je negativan odgovor stigao u nedelju, kako je onda bilo propisno pojavljivanje Đurića u ponedeljak? Ukoliko je Priština odbila Đurićev ulazak, kako je on prešao administrativni prelaz?

Pitanja je mnogo, ali nimalo odgovora. U svakom slučaju, gospoda sa vlasti su potpisala ovakve sporazume, do njihove vladavine ovi “aranžmani” nisu ni bili potrebni. Sada kada su sami “zakuvali čorbu”, nadamo se da imaju način i rešenje kako da se iz situacije izvučemo. I šta da radimo dalje. Mada se verovatno, nažalost, uzaludno nadamo.

Comments

comments