Politika

“Gradonačelnik nije hteo da se sastanak snima; Izvadio sam kameru i onda je krenuo cirkus”!

Na sastanku koji je inicirao gradonačelnik Pirota Vladan Vasić sa aktivistima za očuvanje reka Stare planine nisu doneti nikakvi zaključci, ali su predstavnici Saveta mesnih zajednica Stare planine dostavili svoje zahteve. Gradonačelnik je insistirao da se sastanak ne snima, iako su prisutni građani insistirali na tome.

Sastanak za koji su predstavnici Inicijative Odbranimo reke Stare planine rekli da će biti kratak jer imaju samo nameru da dostave svoja 2 zahteva, neočekivano se odužio jer je, kako kaže Aleksandar Jovanović – Ćuta, gradonačelnik Pirota odbio da se sastanak snimi i insistirao da se kamere isključe.

PROČITAJTE JOŠ: SNS DOBIO PRVI ŠAMAR ZBOG KOSMETA: DSS IZAŠAO IZ KOALICIJE U 14 OPŠTINA!

Problem je bio zapisnik na kojem smo mi insistirali, a koji su oni odbili. Oni su hteli neformalni sastanak. Kad sam uključio kameru, nastao je cirkus – kaže Jovanović.

On je dodao da su u gradu rekli su da je sve po zakonu, a kad je tako ne mogu ništa da rade.

Potpisali su dozvolu da Rudinska reka nestane, a ona je u njihovoj ingerenciji. Nikakvi zaključci nisu doneti, ništa – kaže Jovanović.

Vladan Vasić je ponovio da se sastanak dogodio na njegov zahtev, ali da oni ne mogu tu da odlučuju jer nije u njihovoj ingerenciji.

PROČITAJTE JOŠ: IZRAELCI SU NAPRAVILI BUDALU OD VUČIĆA: OD VELIKIH PRIJATELJA DO SLANJA PILOTA NA PROSLAVU OLUJE!

Mi nismo protiv svojih građana i Stare planine, ali mi ne možemo da suspendojemo dozvole koje su nadležna ministarstva izdale. Pridružićemo se inicijativi da se preispita Prostorni plan Stare planine kako bi u budućim planovima ne bi bila moguća izgradnja mini-hidroelektrana. Problem je što te hidrocentrale postoje i u prostornom planu koji je usvojila Vlada Republike Srbije i mi ne možemo to da vraćamo retroaktivno – dodao je Vasić.

Podsetimo, posle skoro 2 godina, gradonačelnik Pirota je pozvao borce za očuvanje reka Stare planine na sastanak.

Aleksandar Jovanović Ćuta je rekao da je gradnja mini-hidroelektrana na Staroj planini je zločin nad prirodom i ljudima, dok su građani prethodnih dana sakupljali potpise za Unesko peticiju. Ministar ekologije Goran Trivan u nedavnoj izjavi za Insajder rekao je da se neće pomiriti sa gradnjom hidroelektrana u zaštićenim područjima. Meštani sela Stare planine, ali i zvonačkog kraja mesecima protestuju protiv izgradnje malih hidroelektrana na zaštićenim područjima, a Aleksandar Jovanović, koji je jedan od najglasnijih boraca za očuvanje prirode u ovom kraju, odbio je da u ime Saveza mesnih zajednica primi zahvalnicu Ministarstva ekologije, povodom dana zaštite životne sredine.

Savez mesnih zajednica Stare planine se već godinu dana aktivno bori protiv gradnje malih hidroelektrana na Staroj planini, a tek nedavno je reagovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da bi gradnji trebalo da se stane na put, jer to narušava netaknutu prirodu. Ipak, sud je poništio odluku ministarstva i “stao na stranu” privatnog investitora koji planira da gradi mini-elektrane. Jovanović je svoj problem izneo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njegove posete Pirotu.

PROČITAJTE JOŠ: JOŠ JEDNA VUČIĆEVA SULUDA IDEJA: ŠTA ĆE NAM NACIONALNI STADION OD 250 MILIONA EVRA?!

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments