SvetZabava

Grčka još uvek ima netaknutih bisera i ovo je jedan od njih

U čitavom nizu ostrva okupljenih oko Kiklada, izdvaja se jedno ne tako poznato srpskim turistima. Zavučeno, prostrano, na samom rubu Egejskog mora nalazi se Tinos. Ostrvo sa dugom tradicijom i zanimljivom pričom koja budi radoznalost.

Tinos je jedno od najvećih ostrva Kiklada, udaljeno oko 120 km jugoistočno od Atine i oko 70 km od kopna. Najbliže susedno ostrvo je Andros na svega 3 km ka severu. Nekih 20 km južno se nalazi Mikonos, dobro poznato i izvikano letovalište koje je ostavilo u senci prelepi Tinos. Ostrvo je planinsko u većem delu pa se starosedeoci Tinosa pored turizma odlučuju i za zemljoradnju.

Zanimljivosti koje smo pomenuli odnose se na uzrast od 7 do 77 godina. Prostrane plaže, barovi i gostoprimljivi domaćini, a za one “ozbiljnije” tu su muzeji, crkve i niz od 63 tradicionalna sela koja su zaštitni znak ovog bisera Mediterana.

Šetajući Tinosom pre ćete naići na životinje, retko cveće i ugrožene vrste orlova nego na ljude. Što još više pojačava doživljaj ostrva koje odiše prirodnim lepotama.

Inače, ostrvo se izdvaja od ostalih mejnstrim lokacija po mnogo čemu. Vila “Miraž” koja je izgrađena na Tinosu ima jedan od najlepših bazena na svetu koji je potpuno uklopljen sa pogledom na Egejsko more. Kada gledate iz daleka imate osećaj da se bazen potpuno stapa sa nebom, a u toku noći daje odraz na vedre noći iznad Grčke.

Tinos je od strane Grčke nacionalne turističke organizacije predložen za “Evropsku destinaciju izvrsnosti”, nagradu za kulturalni turizam. Često ga zovu “Tinos: Ručno pravljeno ostrvo”, zbog umetnika koji su obeležili skoriju grčku istoriju – Halepas, Gizis i Litras. Njih trojica su promenili sliku Tinosa i pretvorili ga u kulturalnu i jedinstvenu destinaciju. Čitava arhitektura i ulice ujedno oslikavaju i religioznost stanovnika Tinosa.

Od 63 sela koliko se nalazi na ostrvu, Panagija je jedno od nabogatijih i najlepših. Nastalo je pre, otprilike, 300 godina, u vreme kada, naravno, nije bilo automobila. Većina ulica je uska toliko da se i motociklom jedva može proći. Samo su centralne ulice dovoljno široke, ali na ulazu u selo postoji parking gde možete parkirati svoj automobil i prošetati mestom. Uličice su prepune radnjica sa originalnim i često unikatnim suvenirima.

Smešteno je na istočnoj strani ostrva, a od Limenasa je udaljeno svega 10km. Ime je dobilo po crkvi koja je posvećena presvetoj Bogorodici (Panagaija – Bogorodica) i koja je sagrađena 1832.

Naravno, Tinos nudi mnogo toga i za one koji nisu tu iz verskih razloga. Ostrvo vrvi od peščanih plaža koje su puste u odnosu na ostala turistička mesta. Vodeni sportovi kao što su ronjenje, surfovanje i ribolov su samo neke od aktivnosti koje vas čekaju na Tinosu.

Najposećeniji meseci su januar, mart, maj, avgust i decembar. Ako vas je ovo dovoljno zainteresovalo – nađite sebi smeštaj na vreme. Od Tinosa nemojte očekivati provod i žurke, već potreban mir i čistu netaknutu prirodu.

(izvor: noizz.rs)

Comments

comments