Društvo

Investitor dobio subvenciju od 3,4 miliona evra, a već 2 meseca nije platio radnicima – ni dinar!

Fabrika „Pretty sweaters“ iz Sombora u vlasništvu bangladeške grupacije „Pretty group“, kojoj je Ministarstvo privrede odobrilo subvenciju u iznosu od oko 3,4 miliona evra, dva meseca ne isplaćuje radnicima zarade, a svi njeni računi su u blokadi.

Davor Brečić, direktor ove fabrike koja se bavi proizvodnjom pletene i kukičane odeće za Radnik.rs potvrdio je da radnicima kasne zarade, dok inspekcija rada još uvek nije sprovela nadzor u fabrici ovim povodom.

Blokirani računi, plate ne stižu

Prema rečima Jovana Mamule, radnika koji je bio zaposlen u fabrici od marta do avgusta ove godine, kašnjenje zarade počinje još u maju 2018. godine. On tvrdi da su se radnici obraćali i inspekciji rada u Somboru, ali da nisu podneli prijave pisanim putem.

PROČITAJTE JOŠ: OSNOVANI ČUVARI SRBIJE 1244

„Samo dođemo u inspekciju i kažemo da nam kasne plate, da se isplaćuju na ruke i da se probijaju rokovi. Inspektori nisu ništa reagovali, samo su klimali glavom“, kaže on.

Radnik „Pretty sweaters“ koji je tražio da za Radnik.rs da izjavu anonimno iz straha da neće moći da naplati zaostale plate potvrđuje da su problemi u ovoj kompaniji počeli u maju.

„Iz uprave su rekli da džemperi koje smo prodali nisu naplaćeni. Plate u ovom trenutku kasne već dva meseca. Posle toga su ljudi počeli da uzimaju bolovanja kako ne bi bili u fabrici“, tvrdi on.

Davor Brečić, direktor kompanije je potvrdio da plate zaposlenima u kompaniji „Pretty sweaters“ kasne ali da su svi porezi i doprinosi za plate redovno izmirivani.

„U aprilu 2017 potpisan je ugovor o zakupu prostorija u Somboru. Komercijalna proizvodnja počela je krajem novembra 2017. Godine. Do maja 2018. godine zaposleno je 130 osoba, proizvodnja je radila sa 10% kapaciteta dok su plate sa svim doprinosima redovno isplaćivani. Krajem aprila 2018te godine, matična kompanija ulazi u proces restrukturiranja zbog finansijskih poteskoca i usled tih desavanja, dinamika planirane investicije ne prati dinamiku razvoja kompanije, što je usledilo otežanim poslovanjem i kašnjenjima u izmirivanju dospelih obaveza. Svi porezi i doprinosi na zarade su redovno izmirivani”, navodi on.

“Račun kompanije je u više navrata blokiran ali smo od svih prihoda sukcesivno rešavali zaostale plate zaposlenih. Od 17. avgusta račun je kontinuirano blokiran, tako da do priliva sredstava od investitora trenutno ne postoji mogućnost odblokiranja računa”, navedeno je u odgovoru koji je Davor Brečić direktor kompanije “Pretty sweaters” dostavio portalu Radnik.rs.

Subvencije za investitora iz Bangladeša, računi u blokadi

Somborska kompanija „Pretty sweaters“ d.o.o. je 2016. godine, prema dokumentu objavljenom na sajtu Ministarstva privrede, potpisala ugovor o dodeli sredstava podsticaja sa ovim ministarstvom, a ukupan iznos državne pomoći iznosi 3.405.460 evra.

Kako se navodi u ugovoru, jedan od razloga za dodeljivanje pomoći države ovoj kompaniji je što je njen vlasnik firma „D&S PRETTY FASHIONS LIMITED“, deo „Pretty Group“ grupacije iz Bangladeša „renomirano privredno društvo koje posluje u sektoru proizvodnje trikotaže“, kao i to što investitor poseduje pogon za proizvodnju trikotaže u Bangladežu.

Ugovorom je bilo predviđeno da država 2017. godine somborskoj fabrici isplati prvu tranšu u iznosu od 736.941 evra ako fabrika ispuni obavezu ulaganja 2.300.000 evra i obavezu zaposlenja 300 novih radnika.

„Pretty sweaters“ se ugovorom obavezao i da će za tri godine zaposliti ukupno 1.100 novih radnika na neodređeno vreme. Ugovorom je definisano i da ukupna primanja zaposlenog iznose najmanje 120% minimalne zarade, što je oko 31.560 dinara.

PROČITAJTE JOŠ: UBISTVO INVESTITORA: OSUĐEN ČAK 9 PUTA, A NIJE ROBIJAO!

Iz Ministarstva privrede nisu odgovorili na pitanja portala Radnik.rs koliko je do sada isplaćeno novca kompaniji „Pretty sweaters“ kao ni o tome da li Ministarstvo ima informacije o eventualnom nepoštovanju ugovora o subvenciji sa njihove strane.

Davor Brečić, direktor kompanije “Pretty sweaters” je u odgovoru naveo da ova kompanija do sada nije koristila subvencije.

“Do sada nije isplaćeno s obzirom da se nisu stekli uslovi za korišćenje sredstava iz ugovora o dodeli sredstava podsticaja, a koji ugovor je objavljen i javno dostupan”, odgovorio je Brečić.

Stavka „Pretty sweaters” se nalazi u budžetu Republike Srbije za 2017. i 2018. godinu u delu koji se odnosi na ulaganja od posebnog značaja: Subvencije privatnim preduzećima.

Svi računi kompanije „Pretty sweaters“ trenutno su u blokadi ukupno 28 dana, sa prekidima od 20. juna ove godine, a od 17. avgusta svi računi su blokadi bez prekida.

Inspekcija rada: Izvršićemo nadzor, ranije nije bilo nepravilnosti

Iz inspekcije rada, koja radi u okviru Ministarstva za rad, za Radnik.rs su naveli da su 31. avgusta ove godine dobili prijave zaposlenih kod poslodavca „Pretty sweaters“ zbog neisplaćenih zarada „u nekoliko telefonskih poziva“.

„Povodom navedenog obraćanja zaposlenih, inspekcija rada će izvršiti inspekcijski nadzor, a na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja će preduzeti odgovarajuće mere iz domena nadležnosti inspekcije rada“, piše u odgovoru.

U odgovoru inspekcije rada se navodi da je do sada sprovedeno dva inspekcijska nadzora kod ovog poslodavca.

Izvršena je, kako se navodi, jedna službena savetodavna poseta u aprilu 2018. na zahtev poslodavca „prilikom koje nisu utvrđene nepravilnosti u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu“.

Inspekcijski nadzor obavljen je i 20. avgusta 2018. koji se odnosio na isplatu naknade zarade za bolovanje „te je utvrđeno da je poslodavac za prvih 30 dana sprečenosti za rad imenovanoj isplatio naknadu zarade“.

Preduzeće „Pretty sweaters“ d.o.o. se od osnivanja u maju 2016. godine nalazilo u Kragujevcu na adresi Dr Zorana Đinđića 21/13, kao i u vreme potpisivanja ugovora o subvenciji sa Ministarstvom privrede od 3,4 miliona eura u decembru 2016. godine. U maju 2017. godine preduzeće je premešteno iz Kragujevca u halu preduzeća „Zastava specijalnih automobila“ u Somboru  (na slici iznad).

Na istoj adresi u Kragujevcu na kojoj se do 2016. godine nalazio „Pretty sweaters“ se od 2009. godine nalazi kompanija „GHP export-import“ d.o.o koja je registrovana za trgovinu sa tekstilom na veliko, a čiji vlasnik je do juna 2017. godine je bio Davor Brečić direktor „Pretty sweaters“ d.o.o. Od juna 2017. godine vlasnik ove kompanije je strana državljanka Svetlana Dubovska sa pasošem izdatim u Bangladešu.

PROČITAJTE JOŠ: KRSTIĆ JE MALI GEBELSK, BEDNIK I OSOBA PILEĆEG MOZGA: SLAVNI REDITELJ UNIŠTIO KRLETA! 

(izvor: radnik.rs / Miloš Vučković)

Comments

comments