Društvo

Javno preduzeće davalo “solidarnu pomoć” i DIREKTORIMA!

Više nego što je po propisima, i to 720.000 dinara više, prema izveštaju Državne revizorske institucije, isplatilo je niško Javno komunalno preduzeće Mediana u 2017. godini zaposlenima koji su radili na dane kada su državni i verski praznici. DRI navodi i da je Mediana i onima kojima treba i onima kojima ne treba dala “solidarnu pomoć”, pa i rukovodstvu, u ukupnom iznosu od oko 23 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) KAKO JEDNA SLIKA RUŠI ČITAVU VUČIĆEVU PRIČU O SMANJENJU JAVNOG DUGA?

U toku revizije, kako navode u izveštaju, utvrđeno je da je JKP Mediana uvećavala zarade za rad u vreme državnih i verskih praznika koristeći uvećanu osnovicu u koju je ulazio minuli rad zaposlenog, što nije u skladu ni sa Kolektivnim ugovorom ni sa Zakonom o radu.

Preduzeće je u 2017. godini isplatilo zaradu za rad na dan državnog i verskog praznika koji je neradni dan za 722.874 dinara više od propisanog. Umesto osnovne zarade propisane članom 108. stav 5. Zakona o radu kao osnovicu za obračun je koristilo osnovnu zaradu uvećanu za procenat minulog rada – navodi DRI.

PROČITAJTE JOŠ: ZAŠTO JE CENA AUTOPUTA KOD ČAČKA ODJEDNOM SKOČILA ZA 300 MILIONA EVRA?!

Programom poslovanja za 2017. godinu, koji je usvojila i Skupština grada, Mediana je odredila oko 27 miliona dinara za isplatu “solidarne pomoći zaposlenima radi ublažavanja nepovoljnog materijalnog položaja”.

Međutim, ovu pomoć, krajem 2017, dobili su svi zaposleni, pa i direktori, u jednakom iznosu, od blizu 23.000 dinara.

…Svim zaposlenima uključujući i najuže rukovodstvo (direktora, pomoćnike direktora i izvršne direktore) u jednakom neto iznosu od 22.620 dinara po zaposlenom, što je za 1.049 zaposlenih iznosilo ukupno neto 23.728.380 dinara, na šta je plaćen porez na dohodak građana na zarade u iznosu od 2.636.483 dinara – piše u izveštaju DRI.

Utvrđivanjem kriterijuma za dodelu solidarne pomoći, koji je obuhvatio sve zaposlene, DRI objašnjava da je “otvorena mogućnost da ova vrsta pomoći bude dodeljena i zaposlenima koji nisu u nepovoljnom materijalnom položaju”.

PROČITAJTE JOŠ: NOVI DEBILIZAM: PUTIN ME PITAO – “KAKO SI USPEO”?

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments