Društvo

Kad Zorana izračuna: Najavila 1500, gradi se 378 stanova i kasne – pola godine!

Ambiciozno najavljivana izgradnja 1.578 jeftinih stanova za pripadnike bezbednosnih službi još nije krenula, iako je početkom januara ove godine ministarka građevinarstva i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, doduše u jeku kampanje za beogradske izbore, objavila da je sve spremno i da se mašine bar u dva od ukupno šest planiranih gradova mogu očekivati već u martu.

PROČITAJTE JOŠ: ĐILAS PISAO MMF-U: KOMPANIJA KOJA JE KUPILA RTB JE TAKOĐE DRŽAVNA, SAMO KINESKA

Ona je tih dana izjavljivala i da bi do kraja godine mogla da počne izgradnja i druge faze pa bi pripadnici vojske, policije i BIA-e mogli da računaju da će do početka 2020. godine dobiti oko 7.500 stanova za čiji će kvadrat plaćati manje od 500 evra. Mihajlovićeva je utvrdila i da će zainteresovanih za kupovinu među bezbednjacima sigurno biti, jer više od 30.000 njih nema rešeno stambeno pitanje a već postoji 18.000 prijavljenih za tu kupovinu. Kome su se i gde prijavili kada, kako je tvrdila, nema rang-listi, nije razjašnjeno.

Rok za pokretanje prve faze ubrzo se pomerio na april, u maju se shvatilo da mora prvo da se donese novi zakon, lex specialis, pa je najavljeno da gradnja u Vranju, Nišu i Kraljevu sigurno kreće do kraja avgusta. Ništa od toga, međutim, nije se dogodilo ni u septembru, a početkom ovog meseca tek su raspisana prva dva tendera za 190 stambenih jedinica u Vranju i 188 u Nišu. Kraljevo, za koje je planirano 200 stanova, još nije na listi, a Novi Sad i Beograd sada se i ne pominju.

PROČITAJTE JOŠ: NISAM GLUP: SLAĐAN PROTESTUJE SVAKI DAN ISPRED SKUPŠTINE I PORUČUJE SRPSKIM VLASTIMA

Koliko brzo po izboru izvođača može da počne gradnja, nije lako utvrditi. Rok za dostavljanje ponuda ističe 22. oktobra u 10 sati a već u 13 sati istog dana biće otvaranje dokumentacije. Komisija ima rok od 25 dana da saopšti svoj izbor koji će formirati prema jedinom kriterijumu, najnižoj ceni. Tako stoji u tenderskom pozivu. Ako on uspe „iz prve“, gradnja bi možda mogla da počne do kraja godine, iako to baš i nije najpovoljnije vreme za otvaranje radova. Međutim, nakon roka za izbor izvođača, oni koji nisu prošli imaju pravo na žalbu a procedura može da se protegne i na više meseci, pa je malo izvesno da će gradnja, čak i pod uslovom da sve protekne bez većih komplikacija, početi tek na proleće ili sa zakašnjenjem od najmanje godinu dana. Pri tom, od najavljenih hiljada, reč je o samo 378 stanova u šest „slobodnostojećih višeporodičnih stambenih objekata“ kako se to stručno kaže u tenderu, odnosno zgrada – dve u Nišu i četiri u Vranju.

– Vlast nije ispunila obećanje, mi smo već reagovali zbog toga pa je čak i predsednik Srbije rekao da treba ubrzati taj posao, ali i posle skoro godinu dana od najave malo toga znamo. Ne zna se da li postoje liste, ko ih je sastavio, prema kom pravilniku, da li je cena utvrđena ili ne. Sve to je prilično netransparentno, mi ništa od dokumenata nismo videli, a brine nas jer takva opcija za rešavanje stambenih pitanja ne postoji u sistemu odbrane. Kažu da je neki pravilnik usvojila vlada, da je neka nepoznata komisija pri Ministarstvu odbrane to tajno uradila a da sindikate niko nije konsultovao, tako da kada su jeftini stanovi u pitanju, ne znamo ni kako ni kada – kaže za Danas predsednik Vojnog sindikata Novica Antić.

PROČITAJTE JOŠ: PRESUDA PROTIV BLATOIDA: STUDIO B MORA DA PLATI 120 HILJADA ZBOG POVREDE ČASTI!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments