Društvo

Kako je osuđeni ratni zločinac vrbovao odbornike da pređu u SNS

Članovi Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu biće danas upoznati o vrbovanju odbornika u opštinama u kojima nije na vlasti Srpska napredna stranka.

Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, poneo je izjavu odbornika Sretena Živanića, odbornika u Skupštini grada Šapca, iz koje se vidi da su ga naprednjaci vrbovali da pređe i zastupa SNS u Skupštini grada.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) OVAJ ČOVEK JE JOŠ PRE PET GODINA DO DETALJA ZNAO ŠTA ĆE SE DESITI SA SRBIJOM!

Živanić je radni vek proveo kao vojno lice, a u penziju je otišao u činu majora. Za posao „ubeđivanja“ odabran je haški osuđenik Veselin Šljivančanin, sa kojim je Živanić jedno vreme radio u istoj kasarni, u Topčideru, i odatle datira njihovo poznanstvo.

Kako je to vrbovanje proteklo vidi se iz pisane izjave koja će biti prezentovana Kongresu u Strazburu. Živanić je napisao sledeće:

„Na jesen 2016. godine kontaktirao me pukovnik u penziji Veselin Šljivančanin, kog poznajem jer smo zajedno radili u Kasarni Topčider u Beogradu. Ja sam radio u prvoj gardijskoj mehanizovanoj diviziji kao major, a gospodin Šljivančanin u gardijskoj brigadi.

Nismo se videli od ratne 1991. godine. Gospodin Šljivančanin me lično pozvao telefonom i zamolio da se vidimo u vezi s rešavanjem, kako je rekao, nekih njegovih problema. Predložio sam da dođe kod mene u Belu Reku, gde živim, i bude moj gost. On je došao u kasnim popodnevnim satima, sa meni nepoznatom osobom, predstavio se kao predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić.

Gospodin Šljivančanin i gospodin Mančić su se zadržali kod mene nekoliko sati i tom prilikom smo uglavnom vodili razgovore o našim vojničkim karijerama i Haškom tribunalu. Pri kraju razgovora gospodin Šljivančanin i gospodin Mančić su predložili da ja pređem u Srpsku naprednu stranku. To su pravdali time da je Srpska napredna stranka u usponu i da druge političke stranke čiji sam i ja član nemaju perspektivu. Izrazili su želju da kao odbornik zastupam Srpsku naprednu stranku u Skupštini grada Šapca.

Korektno sam saslušao predlog i kategorično odbio takvu mogućnost jer sam ozbiljan čovek u godinama kada se političke partije tako lako ne menjaju. Imam svoj profilisan politički stav i sve što smo u Beloj Reci (na slici ispod), selu u kom živim, u poslednjih 14 godina izgradili, ostvarili smo uz pomoć i ogromno razumevanje ljudi u gradu Šapcu koji vode političku partiju Zajedno za Srbiju kojoj trenutno pripadam.

Na kraju smo se rastali ljudski i kolegijalno.

Sreten Živanić je ovu izjavu dao pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću u Šapcu drugog oktobra tekuće godine.

Veselin Šljivančanin, bivši načelnik gardijske brigade JNA, osuđen je u Hagu na deset godina zatvora zbog zločina na Ovčari, a pušten je na slobodu u julu 2011. godine posle izdržane dve trećine kazne.

PROČITAJTE JOŠ: MRAK: VUČIĆ ĆE KONTROLISATI SVIH PET TELEVIZIJA I 7 OD 8 DNEVNIH NOVINA

Ovde je zanimljivo istaći i ko je čovek koji je sa Šljivančaninom došao u kuću Sretena Živanića. To je Slađan Mančić, predsednik opštine Ruma. Mančić je dokazani naprednjački kadar koji je u februaru 2014. izbio u žižu javnosti jer je samo posle dva meseca nakon stupanja na dužnost, tada zamenika predsednika opštine Ruma, kupio za naše prilike skup automobil. Na sajtu grad-ruma. net tada je objavljen tekst pod naslovom: „Počelo bahaćenje: Zamenik predsednika opštine Ruma kupio pasata“. Portal je tada naveo da mu stranačke kolege nisu odobravale ovaj postupak, a procena je da je „pasat“ plaćen između 10 i 15 hiljada evra.

Partijske kolege u OO SNS Ruma savetovali su Mančića da se ne upušta u ovu kupovinu, jer se daje loš primer glasačima, ali ih on, očigledno, nije poslušao.

Mančić je u međuvremenu napredovao i sa mesta zamenika postao predsednik opštine. I na mestu predsednika je pokazao razumevanje u automobile i nabavio službenu „škodu superb“. Prema pisanju jednog beogradskog tabloida, taj njegov potez je izazvao oštru osudu javnosti. Automobil je sa ful opremom i plaćen je 29.000 evra.

PROČITAJTE JOŠ: KOMEDIJA ILI TRAGEDIJA: VLADA PROMENILA SVOJU UREDBU SAMO DA BI TOMA MOGAO DA OSTANE U UŽIČKOJ!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments