Zabava

Kako je Srbin postao kralj afričkog plemena?

Ljudi iz naše zemlje su u potrazi za boljim životom ili sticajem okolnosti naselili svaki kutak planete, nalaze se na svakom kontinentu, ali malo ko, u stvari verovatno niko ne može da se pohvali činjenicom da je, osim iskustva, stekao i titulu – kralja.

Upravo to se dogodiilo geometru beogradskog „Energoprojkta” Molotovu Moci Saviću iz Kuršumlije. Stanovnici malog mesta Išijagu u Eboni Stejtu, republici na jugu Nigerije, inaugurisali su Savića u svog počasnog kralja čime je postao prvi belac sa titulom počasnog kralja ovog milionskog afričkog plemena.

Novi kralj je dodirom lepeze od lavlje kandže i antilopine kože pomazio do zemlje sagnute podanike koji su se tiskali uz svog velikodostojnika ne bi li od njega dobili blagoslov.

– Pleme Igbo broji šesnaest miliona ljudi, njegovi pripadnici su vrlo gostoljubivi, rasuti su po celoj Nigeriji, kao veliki trgovci, stručnjaci raznih profila. Kada uđete u njihovu kuću, dobijate palmino vino u znak dobrodošlice, kao kod nas slatko, ili nekada hleb i so. To piće je egzotično i veoma ukusno, a drugi njihov nacionalni specijalitet je burgutu, rakija od šećerne trske. Za počasnog kralja plemena Igbo krunisan sam u znak velikog prijateljstva, gostoprimstva i izuzetno uspešne petnaestogodišnje saradnje, na šta sam im ja veoma zahvalan i ponosan – rekao je Savić.

Molotov Savić je rođen u Kuršumliji 1947. godine. Za svoje ime Molotov saznao je tek pri upisu u geodetsku školu, kada je priložio krštenicu koju su mu svojeručno potpisali kum Miloje i pop Trojko. No, prezime Staljinovog ministra u njegovom imenu nije mu smetalo da putuje po celom svetu i učestvuje u izgradnji najvećih svetskih investicionih projekata.

Bio je angažovan na velikom broju projekata u Srbiji, Aziji i Africi, a u Nigeriji se najduže zadržao i stekao mnogo dobrih prijatelja. Na kraju svega toga, ta prijateljstva su i krunisana ovom počasnom kraljevskom titulom.

(izvor: Top Novosti, noizz.rs)

Comments

comments