Technology

Kako to da telefon počne da riknjava čim izađe novi model?!

Na ovu priču nailazite svake godine u isto vreme. Baš u trenutku kad Apple izbaci svoj novi uređaj, gomila nesrećnika koji još uvek nisu nabavili najnoviji telefon, odlazi na društvene mreže kako bi svetu objavili veliki nepravdu – njihov uređaj je iznenada usporio.

Ako bacite pogled na Google, brzo ćete otkriti da u periodu od septembra do početka novembra (baš u vreme kad je Apple izbacio dve nove osmice i iPhone X), pretraga povezana s usporavanjem iPhone-a raste za 50 odsto.
Mnogi smatraju da kompanije to rade namerno kako bi vas naterale da promenite svoj stari uređaj i zamenite ga novijim. Neki to nazivaju “planirano zastarevanje”.

Na veliku žalost teoretičara zavere, radi se o mitu i verovatno ste i sami svesni da postoji daleko manje zanimljivo objašnjenje za ovaj fenomen. Naravno, radi se o apdejtovanju softvera.
– Ne postoji inicijativa u kompanijama da novim operativnim sistemom uspori starije uređaje. To je softver i softver i inače ima veće ili manje bagove i probleme koji se nenamerno dešavaju – objašnjava za New York Times Greg Raiz, bivši programer Microsofta koji je radio na Windowsima.

Ono što se dešava zapravo je vrlo jednostavno. Kada velike kompanije kao što su Apple, Microsoft i Google predstave nove uređaje, najčešće u isto vreme u opticaj puštaju i nadogradnju za operativne sisteme. To je ove godine bio slučaj i sa iOS-om 11 koji možete (a i ne morate) da ažurirate na svom skoro pet godina starom iPhoneu 5S.
Radi se o komplikovanom procesu koji je prvenstveno (i očekivano) prilagođen najnovijim uređajima zbog čega se mogu javiti problemi na starijim mobilnim telefonima, pa primećujete osetno usporavanja.
Na kraju krajeva, kada odlučite da nadogradite svoj stari računar novim komponentama, verovatno ćete primetiti da vrlo često ne možete da zamenite samo jednu komponentu jer druge neće funkcionisati. Novi operativni sistem u “staroj kanti” funkcioniše isto.
Ipak, postoji način da ubrzate svoj mobilni telefon i odložite kupovinu novog uređaja za bar godinu dana.

Počnite ispočetka

Nadogradnja operativnog sistema je jednostavna i kompanije su se pobrinule da to bude tako. Međutim, to ne mora biti najbolje za vas. Bilo bi pametno da napravite sigurnosnu kopiju sistema i izbrišete sve sa svojih uređaja pre nego što instalirate novi OS. Ovo možda zvuči kao prekomplikovan potez, ali je ekipa u velikim kompanijama verovatno uradila isto i isprobala sistem na uređaju na kojem nije bilo ničega.
Sve podatke sačuvajte u računaru, na cloudu ili prenosnoj memoriji. Pošto instalirate novi OS, vratite podatke i tako se osigurajte da sve prođe relativno bezbolno. Istina, ovo je duži put, ali na duže staze će vam spasiti nerve.

Rešite se “đubreta”

Vremenom operativni sistemi akumuliraju sistemske fajlove, raznorazne postavke, logove i slično, a to može znatno da uspori uređaj.
Vlasnici računara mogu da nabave aplikacije koje će to učiniti umesto njih. Vlasnici Macova imaju Onyx (koji je besplatan), a oni koji koriste Windows imaju “Disk cleanup” koji je deo sistema.
Što se mobilnih telefona tiče i iPhone i Android uređaji imaju resetovanje sistema, ali pobrinite se da pre nego što to uradite, napravite sigurnosnu kopiju važnijih podataka.

Obratite pažnju na memoriju

Samo zato što vaš uređaj ima kapacitet od 64 GB ne znači da ga morate napuniti do kraja. Uređaji rade brže ako imaju više slobodnog prostora. Pametni telefoni i laptopovi koriste flash driveove, što znači da podatke prikupljaju s različitih delova drivea. Ako je previše prostora zauzeto, to će se odraziti i na brzinu.

Bilo bi najbolje (i najskuplje) da uzmete više nego što vam treba. Ako mislite da vam je potrebno 64 GB, uzmite model od 256 GB.
Isto tako, fotke “bacajte” na cloud. Bićete srećniji.

Možda nije problem samo u telefonu

Ako je vaš uređaj prespor, problem možda nije u samom uređaju već i lošem ruteru koji sve usporava. Ne bi bilo loše da uložite u bolji sistem, jer bolja infrastruktura znači i bolju pokrivenost i jak signal u svakom delu vaše kuće.
Neki IT stručnjaci čak tvrde da bi bilo bolje da, umesto da svake godine ulažete u novi telefon, uložite u bolju mrežu.
“Nije seksi, ali na duže staze je bolja odluka”, kaže Brian Denslov iz TechCollectivea.

Možda ipak vreme za novi uređaj

Kao što smo rekli, kompanije prave nove operativne sisteme i oni su bolje prilagođeni novim uređajima. Ponekada nema ni podrške za one baš stare uređaje, pa ne očekujte da će vaša iPhone četvorka funkcionisati isto kao što je funkcionisala na početku. Druga su vremena i danas je to dobar telefon. S naglaskom na telefon jer u poređenju s novijim uređajima, zvanje i slanje poruka je jedino čime se stari uređaji mogu meriti s novim.
Možda nije fer, ali pametni telefoni imaju rok trajanja i znali ste kada ste kupovali svoj da to nije doživotna investicija. Ne očekujte čuda.

Comments

comments