Društvo

Ko je Goran Jović – Vučićev preletač iz Lebana…

Lebane – malo mesto na jugu Srbije koje je juče dospelo u žižu javnosti kada je najpoznatiji otvarač fabrika, mostova i puteva na svetu, Aleksandar Vučić, svečano otvorio prvu fabriku u Lebanima još od vremena kada su stari Sloveni naselili ovaj brdoviti prostor.

Spektakl naravno nije izostao, deca su se oduševila, starci plakali, a priče kruže da je Aleksandar svojim magičnim dodirom uspešno izlečio troje slepih, šestoro gluvih i opismenio petnaest nepismenih.

Sasvim je inače logično i potpuno normalno da u mestu koje broji negde oko 9000 stanovnika, čak više od 5000 njih u stanju potpune euforije dočeka prvog među nejednakima. Naravno, nisu to bili sve samo stanovnici ove opštine, svi mi bez obzira u kom kutku Srbije živimo imali smo bar jednom tu čast i priliku da i u naše mesto dolazi SNS cirkus, a u njemu pored majmuna, slonova i tetke na trapezu uvek je neizostavni deo gomila autobusa prepunih vernih tapšača i padača u nesvest.

Međutim, hajde sada da tu šaradu ostavimo po strani, jedna fabrika je otvorena – dobro je, plate u njoj su katastrofalno male – loše je i državne subvencije turskoj firmi su ogromne – jako je loše, ali hajde da se sada pozabavimo ovom opštinom i jednom od najupečatljivijih glava koja u njoj vedri i oblači – Goranu Joviću.

Goran Jović je karijeru započeo kao fotograf, a uspešnim angažmanom u nizu vladajućih stranaka uspeo je da preko 15 godina bude predsednik Regionalne privredne komore Leskovac, kao i direktor filijale Dunav osiguranja. Pored svega toga, Jović je takođe radio na osnivanju grčko srpskog udruženja privrednika čije će sedište biti u Kavali, a sve u cilju uvećavanja broja svojih nekretnina u Grčkoj.

Protiv Jovića su se nizale krivične prijave, koje su potpuno neočekivano sve pobijane na sudu.

Tako je Jović bio optužen da je 17.12.2009. godine u ime Regionalne privredene komore sa preduzećem iz Italije zaključio ugovor o osnivanju mešovitog privrednog društva, kojim je definisana vrednost poslovnog prostora Komore, kao nenovčanog osnivačkog uloga, na 140.000 evra što je za 153.913 evra manje od procene vrednosti poslovnog prostora koji je izvršen od Poreske uprave Leskovac.

Pored toga dobio je krivičnu prijavu zbog firme “Dekos pro”, čiji je direktor bio, koji je i predsednik Upravnog odbora privredne komore za Jablanički i Pčinjksi okrug i utisak je bio da je Jović svaku odluku pokrio validnim papirima. Međutim, mnogi naši sagovornici iz ranijeg Upravnog odbora nisu znali ni da je formirano srpsko-italijansko preduzeće.

U tu firmu, koja nikada nije radila, Italijani su uneli, prema zapisnicima sa sednica, kapital od 140 hiljada evra, a leskovačka komora poslovni prostor u prizemlju i podrumu komorske zgrade. Zakupnina od poslovnog prostora išla je na račun novoformiranog preduzeća, kojim je upravljao Jović.

Jović je ranije potvrdio da je podrumski prostor izdat za 300 evra jednom privatnom fakultetu u kome je njegova ćerka saradnik, uz ocenu da u tome ne vidi sukob interesa.

Poznat je i slučaj kada je Goran Jović lično naredio da se pišu prijave protiv opštinara i to u vreme kada je predsednik skupštine opštine bio njegov zet Ivan Bogdanović.

Jović je, kao i njegov stranački lider, takođe voleo da obećava i laže, pa imamo izjavu od decembra prošle godine iz koje se ni 1% obećanja nije ostvario:

Više sam nego zadovoljan što posle 25 godina Lebane ide ne uzlaznom, već vertikalnom putanjom. Odgovorno ovde pred odbornicima tvrdim da smo dogovorili sa Vladom Srbije otvaranje oko 1.000 radnih mesta u Lebanu tokom sledeće godine. Nećemo se na tome zaustaviti, biće još ulaganja i otvaranja fabrika. Eskporteks će biti kupljen budžetskim sredstvima koje će dati Vlada Srbije, ulaže se još 80 miliona u renovinaranje objekata koji će biti vlasništvo opštine Lebane. Proizvodnja „New balance“ i „Adidas“ unose opremu i kreće se sa proizvodnjom hala po hala. Sve je ovo u fazi završetka, a očekujemo i posetu premijera kada krene investicija, trebalo bi da to bude već u februaru. Najverovatnije ćemo uzeti i „Trikotažu“ i radićemo na tome da uposlimo što veći broj ljudi. Tvrdim da Lebane iduće godine neće biti Lebane iz ove godine. Sve pozicije lokalne vlasti su stabillne, problema nema i odlično sarađujemo u interesu Leban- poručio je mr Goran Jović na sednici Skupštine opštine Lebane

Jović je takođe i lično naredio prošlog meseca dotadašnjem predsedniku opštine Lebane Zoranu Iliću da podnese ostavku, pa sada imamo kompletan haos u ovoj opštini.

Kada se sumira cela slika, Goran Jović se savršeno uklapa u skute Aleksandra Vučića. Preletač, karijerista, kriminalac, čovek koji je 15 godina na državnim funkcijama, obezbedio sebe sa nekretninama u inostranstvu, pozapošljavao najbližu rodbinu na državne jasle, a pri tom ima iskustva sa uništavanjem državnog kapitala.

Čist profil SNS funkcionera.

Comments

comments