Svet

Ko je sve podržao napad u Siriji: Turska, Izrael, EU, “Kosovo”…

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska rano jutros izveli su napade na Siriju. Operacija je, kako kažu već završena i bila je samo opomena sirijskom režimu da ne koriste više hemijsko oružje.

Iz Rusije stižu osude za napad, Srbija je poručila da ne želi da se meša u sukob, a evo i ko je sve podržao sinoćni napad.

Turska je ocenila da su zapadni udari protiv sirijskog režima “primeren odgovor” na hemijski napad koji je navodno izveden pre nedelju dana u Dumi.

“Pozdravljamo ovu operaciju koja je čin savesti celog čovečanstva pred napadima u Dumi za koji sve govori da su delo sirijskog režima”, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da sirijski režim ne može da nastavi “ljudsku tragediju bez posledica”.

“Napadi SAD, Francuske i Velike Britanije jasno stavljaju do znanja da sirijski režim, zajedno sa Rusijom i Iranom, ne može nastaviti ovu ljudsku tragediju, bar ne bez ikakvih posledica”, napisao je Tusk na Tviteru.

Izrael je saopštio da je zajednički udar SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju bio “prikladan” odgovor na navodni hemijski napad i upozorio da akcije Damaska dovode tu zemlju u opasnost od novih udara, uključujući i one protiv rukovodstva.

“Prošle godine je predsednik (SAD Donald) Tramp jasno stavio do znanja da upotreba hemijskog oružja prelazi crvenu liniju. Prošle noći, predvođene Amerikancima, SAD, Francuska i Velika Britanija su postupile dogovarajuće”, navedeno je u saopštenju neimenovanog zvaničnika u Jerusalimu, preneli su izraelski mediji.

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je da podržava napade SAD, Velike Britanije i Francuske protiv “nehumanog Asadovog režima”.

“Donald Tramp, Emanuel Makron i Tereza Mej imaju podršku svih koji smatraju da su teror i upotreba hemijskog oružja protiv sopstvenog naroda, crvena linija”, napisao je Tači na Tviteru.

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je da je njena vlada podržala udare na sirijski režim kao “neophodan i prikladan” odgovor na prošlonedeljni navodni hemijski napad u Dumi.

“Podržavamo to što su naši američki, britanski i francuski saveznici …. preuzeli odgovornost. Vojna intervenicja je bila neiphoda i prikladna”, navela je Merkel u saopštenju.

(Izvor: N1)

 

Comments

comments