Društvo

“Vučić pomaže investitore iz Kine koji zagađuju vazduh”

Reagujući na činjenicu da je Srbija među državama u kojoj je detektovan najviši stepen zagađenja vazduha, izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon je rekla da se naša država ne pridržava propisa o zagađenju zato što predsednik Vučić daje povlastice kineskim investitorima.

“Pitate se zašto se Srbija ne pridržava propisa o zagađenju vazduha. Zato što Vučić smanjuje porez kineskim investitorima, umesto da ih kažnjava zbog nepoštovanja propisa”, navela je ona, podsećajući na pismo koje su poslanici EP uputili Oliveru Varheljiju, komesaru za susedstvo i pregovore o proširenju.

Kako podseća portal Nova, dvadeset šest članova Evropskog parlamenta uputilo je Varheljiju pismo u vezi sa “sve većim kineskim uticajem u Srbiji i predstojećom štetom po životnu sredinu koja je nastala usled nekoliko teških industrijskih projekata kineskih kompanija u Srbiji”, navodi se u saopštenju za javnost.

Pismo su, kako se navodi, inicirali poslanica Miriam Lekman (EPP / Slovačka) i Reinhard Butikofer, član EP (Zeleni / EFA, Nemačka), oboje kopredsedavajući Interparlamentarnog saveza za Kinu (IPAC).

Poslanici, navodi se, skreću pažnju na “niz kineskih investicija teške industrije u i oko Smeredeva, Bora i Kostolca, kao i fabriku guma Šandong Linglong u Zrenjaninu, i pozivaju poverenika da podseti Vladu Srbije da se pridržava svog nacionalnog zakonodavstva, kao i pravila EU koja se odnose na proces pristupanja”.

Comments

comments