SvetZabava

Najbolji filmovi o putovanjima…u zadnjih pola veka

Lista najinspirativnijih filmova kada su putovanja u pitanju. Ovde možda nema oskarovaca ili nagrađivanih na Venecijanskom, Berlinskom, Kanskom festivalu (mada ima i takvih), ali ima filmova koji su svojom scenografijom. muzikom, pričom probudili turistu u nama. Naterali nas da ubacimo u tefter novu destinaciju, da prošvrljamo netom kako bi se upoznali sa kada i gde otići. Ovo su naši favoriti, kako holivudske, tako i svetske produkcije.

 

Pod suncem Toskane 2003 – Italija

U originalu Under the Tuscan sun

Priča o profesorki književnosti koja ima poteškoće u pronalaženju inspiracija za svoje pisanje. Život joj se menja kada je suprug napusti. Odlazi na putovanje po Toskani i novi život kreće kada reši da izađe iz autobusa i prosto kupi napuštenu kući koju je ugledala. Koga interesuje Italija, ovo je TAJ film. Kadrovi Amalfi obale su odlični. Positano je autentično prikazan.

 

Tajni život Voltera Mitija 2013 – Island, Grenland

U originalu Secret life of Walter Mitty

Koliko daleko ste spremni da odete za tu jednu savršenu sliku. Ben Stiler juri Šona Pena kako bi pronašao to nešto „neviđeno“ za poslednji broj magazina Life. Ovaj film ima fenomenalne kadrove Islanda i Grenlanda, a ima i ljubavnu priču koja se odvija tu negde sa strane. Film prvenstveno obiluje avanturama.

 

Jedi, moli, voli 2010 – Rim, Indija, Bali

U originalu Eat, Pray, Love

Ne znam da li postoji neko ko nije poželeo da se nakon gledanja ovog filma upusti u jedinstveno joga-iskustvo na Baliju. Ubud je gradić u kome se na Baliju odvija radnja. Kadrovi su više nego odlični. Na druge dve destinacije takođe. Ukratko, Džulija Roberts posle razvoda kreće na put oko sveta kako bi upoznala i pronašla srećnu sebe.

 

Put za Dardželin 2007 – Indija

U originalu The Darjeeling Limited

Tri luda brata na proputovanju kroz Indiju. Nakon smrti oca pokušavaju da se međusobno bolje upoznaju, a prvenstveno da stignu do majke koja u hindu hramu meditira već duže od decenije. Potpuno autentična Indija i njen železnički saobraćaj. Kultura Indije je takođe lepo obuhvaćena filmom.

 

Izgubljeni u prevodu 2003 – Japan

U originalu Lost in translation

Koliko jezik znači, koliko se kulture razlikuju. Bil Marej kao propali glumac i Skarlet Johanson kao devojka koja se pronalazi, pokušavaju da se uklope u japanski stil života. Mislim da nema osobe koja ne pomisli na ovaj film kada su u pitanju jezičke barijere koje se uvek javljaju na putovanjima.

 

Ljubav u Barseloni 2008 – Španija

U originalu Vicky Cristina Barcelona

Dve prijateljice se polako zaljubljuju u istu osobu. Slikara. Naravno da je tu i bivša supruga, pomalo luda, koju glumi Penelopa Kruz. Radnja se odvija u Barseloni i Ovijedu. Dobro supruga nije pomalo luda, totalno je opajdarena. To film čini još boljim.

 

Sedam dana 2008 – Kanada

U originalu One week

Bajkerska priča o čoveku koji kreće u avanturu nakon saznanja da mu je ostalo još jako malo vremena. Fotka mesta, upoznaje ljude i vozi se motorom po unutrašnjosti Kanade. Ponaša se dosta bezobzirno prema verenici, al’ opet, ko da je bitno. Čovek ima rak.

 

Everest 2015 – Nepal

U originalu Everest

Film o istinitom događaju iz 1996. godine kada je veliki broj planinara uspeo da se popne na vrh, ali ih je prilikom spuštanja uhvatila ogromna oluja. Najveći deo ekspedicije je poginuo. Osim odličnog scenarija i montaže, film obiluje fantastičnim kadrovima Nepala i samih Himalaja.

 

U divljini 2007 – Aljaska

U originalu Into the Wild

Priča o preživljavanju u divljini Sjedinjenih Američkih Država. Istiniti događaj o momku koji je sve dao u dobrotvorne svrhe i zaputio se na Aljasku. Peške. Nađen je 4 meseca kasnije, mrtav. Na kraju ispade tužna priča al’ smo stvarno navijali za njega da stigne na svoje odredište. Odlična uloga.

 

Pre izlaska sunca 1995 – Beč

U originalu Before Sunrise

Momak i devojka koji su se upoznali u vozu iskaču iz istog i ostaju u Beču. Ovaj film ima i nastavak po imenu Before Midnight, sa istim akterima, s tim što se ovoga puta radnja odvija u Grčkoj i više nisu momak i devojka. Sad imaju decu. Klasičan ljubić.

 

Put 2010 – Francuska, Španija

U originalu The Way

Otac noseći pepeo svoga sina ide rutom dugom 800 kilometara koja je poznata kao „El camino the Santiago“. Ekipa od četvoro se našla, debeli Holanđanin, pijani Irac, nadrkana Kanađanka i Martin Šin koju vuče kutiju sa pepelom. k’o neki vic da počinje… Priča o pešačenju, kampovanju, backpacking-u a najviše o prijateljstvima koja se stvaraju tokom ove jako teške rute.

 

Tragovi 2013 – Australija

U originalu Tracks

Priča o devojci koja je sa 4 kamile i svojim psom krenula, kroz pustinje i stepe, sa jedne na drugu stranu Australije. Kada bi mogli da biramo koga ćemo upoznati na putovanju ova devojka bi definitivno bila taj lik. Ovo nije bilo kakav scenario. Ovo je istiniti događaj.

 

U vazduhu 2009 – Amerika

U originalu Up in the air

Priča o čoveku koji kao korporativni stručnjak za otkaze (da i to postoji u Americi), više vremena provodi na aerodromima i u avionu nego bilo gde drugde. Takođe i dirljiva priča o tome kako skuplja besplatne milje koje namerava da pokloni sestri koja nigde nikad nije išla. Ovaj film smo gledali više puta i ne možemo da se načudimo kakve sve idiotske profesije postoje u Americi.

 

Plaža 2000 – Tajland

U originalu The Beach

Definitivno najbolji film o Indokini i njenim famoznim plažama. Radnja se odvija na napuštenom ostrvu gde se gaji marihuana. Mala komuna stranaca sa svojim pravilima i sistemom vrednosti živi na plaži, daleko od civilizacije. Sranje nastaje kada ajkula doslovno pojede pola čoveka. Takoreći ostali su bez pola prijatelja. Druga polovina nije izdržala.

 

U Brižu 2008 – Belgija

U originalu In Bruges

Priča o ubici koji se krije u Brižu pretvarajući se da je turista. Greškom ubija i dete pa se i sam šef pojavljuje kako bi ubio njega. Mislimo da je ovaj film, tj. lokacija za ovaj film debelo plaćena jer je Briž kao sa razglednice. Dobra reklama za grad u svakom slučaju.

 

Povratak 2010 – Sibir, Kina

U originalu The way back

Ovo nije klasičan film o putovanjima. Tačnije, putovanje je posledica bekstva iz logora. Bekstva od komunizma. Nalazi se na ovoj listi jer su prizori Sibira, Bajkalskog jezera, Kineskih pustinja i planinskih venaca maestralni! Ovi kraljevi su pri bekstvu prešli oko 5000 kilometara. Planirali su da odu u Kinu al’ kada su videli da se i tamo vijore komunističke zastave nastavili su svoj put preko Himalaja do Indije.

 

Sedam godina na Tibetu 1997 – Tibet

U originalu Seven years in Tibet

Priča o austrijskom planinaru koji je postao prijatelj sa Dalaj Lamom. Hanjrih je jedan težak čovek. Reklo bi se smarač. Drugi svetski rat je izbio prilikom jednog od njegovih uspona. Svi su pohapšeni i odvedeni u logor. Hajnrih je uspeo posle nekoliko pokušaja da pobegne i zaputi se ka Lasi. Odličan film za upoznavanje Tibeta, ali i spora koji postoji sa Kinom.

 

Ponoć u Parizu 2011 – Pariz

U originalu Midnight in Paris

Jedna umetnička priča o scenaristi i zlatnim vremenima Pariza, kada je Ernest Hemingvej pisao, a Salvador Dali slikao u ovom gradu. Oven Vilson kao zaljubljenik u umetnost i sam Pariz se redovno gubi u ovom gradu dok mu devojka, krampača, non stop kokodače kako ne vodi svoj život kako bi trebalo.

Spisak najboljih neameričkih filmova je nama možda i draži. Da li je produkcija vrhunska? Kako gde. Al’ ostala tržišta nekako uvek umeju da naprave film kako valja.

 

Diarios de motocicleta 2004 – Južna Amerika

Argentinska produkcija

 

Dok je bio mlad, Če je voleo motore. Ovaj film je dramatizacija dnevnika koje je vodio na svojim putovanjima. Fantastičan film! Ovaj film, između ostalog, priča i o tome kako je Če otkrio svoj istinski poziv. Svoju svrhu. A to je da revolucija mora doći. Če će je predvoditi.

 

Qué tan lejos 2006 – Ekvador

Ekvadorska produkcija

Esperansa i Tristesa. Nije španska serija, već priča o dve devojke koje se baš baš trude da stignu do grada Kuenca u  Ekvadoru. Nema šta im se nije desilo, počev od problema sa autobusom. Bez obzira na sve, one idu svojim putem. Ne odustaju, a pritom tokom putovanja svakojake ljude upiznaju.

 

L’auberge espagnole 2002 – Španija

Francuska produkcija

Radnja je u Barseloni. Njih 6-oro studira. Svako je iz druge zemlje. Svi su prinuđeni da žive zajedno. Italijanska, Belgijska, Danska, Nemačka i Fancuska kultura isprepletane u jednom stanu. Interesantan film koji prvenstveno govori o prijateljstvu i ljubavi.

 

The Loneliest Planet 2011 – Gruzija, Jermenija, Azerbejdžan

Nemačka produkcija

Par backpack-uje po Kaukasus planinama između Kaspijskog i Crnog mora. Jedna greška i haos među njima nastaje. Ovaj film nas vodi u retko viđene predele Rusije, Jermenije, Gruzije i Azerbejdžana. Lepote planinskih venaca su odlično prikazane. Ne znam koliko ovde ima ljubitelja pešačkih tura, al’ ako ima, definitivno je ova oblast nešto što treba posetiti.

 

Lawrence of Arabia 1962 – Bliski istok

Britanska produkcija

Ko ne zna za ovaj film treba da sedne i pogleda ga već danas. Reč je o borbi Arapa protiv Turaka. Radnja je smeštena u Vadi Ram pustinji današnjeg Jordana i okolnim državama. Engleski oficir, verovatno ni sam nema pojma zbog čega je završio na Bliskom istoku. U pravom engleskom stilu preuzima sve u svoje ruke i rešava stvar.

 

La fille sur le pon 1999 – Evropa

Franskuska produkcija

Mlada gospoja na pariskom mostu bleji u suzama. Lik joj prilazi i par minuta kasnije ljubav se rađa. Ne baš na prvi pogled, al’ kroz posao, putovanja po Fransuskoj, Italiji i Turkoj. Kao umetnici obilaze svakojaka mesta i rade. On je bacač noževa a ona je, pa recimo objekat koji treba promašiti.

 

The Sound of Music 1965 – Salzburg

Britanska produkcija

Ovaj mjuzikl je razlog zašto je 70% amerikanaca rešilo da obiđe Salzburg 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Radnja je vrlo interesantna. Marija je totalno promašila „karijeru“ pokušavajući da bude časna sestra. Sticajem okolnosti postaje dadilja. Deca je baš i ne vole, što svakako nije dobro ako ste dadilja, al’ vremenom ona nalazi put do njihovih srca. Film je skroz u nekom Marry Popins fazonu.

 

Alexis Zorbas 1964 – Krit

Grčka produkcija

Entoni Kvin je odigrao maestralno, verovatno najveselijeg čoveka kojeg je filmsko platno ikada videlo. Zorba je čovek koji radi sve po mediteranski. Pije, jede, igra, peva, voli žene. Posle ovog filma svima bi trebalo da bude jasno zbog čega je kriza u Evropi. Kako to sever radi a kako jug uživa.

Da li smo propustili neki biser putopisa. Ako jesmo dodajte u komentarima koji je to film vas uspeo da pokrene i natera da posetite neku destinaciju?

(izvor: tripblogpost.com)

Comments

comments