Društvo

Ne, novi zakon o nestalim bebama neće pomoći da se reši bilo koji od slučajeva nestanka!

SKUPŠTINSKI Odbor za pravosuđe će sredinom oktobra razmatrati zakon o nestalim bebama, najavila je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković. Istovremeno, tri udruženja roditelja nestale novorođenčadi, kako saznaju „Novosti“, pripremila su peticiju koju je potpisalo 8.000 građana, kojom traže da Vlada ovaj zakon povuče iz procedure. Peticija će biti predata u sredu.

PROČITAJTE JOŠ: ZA VUČIĆA JE OPASNIJE DA IZGUBI PINK NEGO KOSOVO

– Predlog zakona nalazi se u proceduri i Ministarstvo pravde veruje da će uskoro biti pred narodnim poslanicima. Održavanje Odbora za pravosuđe obavezni je deo skupštinske procedure prilikom stavljanja na dnevni red svakog predloga zakona. Na sastanku Odbora prisustvuje i predstavnik institucije koja je zvanični predlagač nacrta teksta zakona – kažu u Ministarstvu.

Udruženja roditelja nestalih beba Srbije i Vojvodine i Beogradska grupa roditelja nezadovoljni su, međutim, i traže leks specijalis, koji bi omogućio da postupci krađe dece ne budu zastareli, što većina jeste. Takođe traže istrage o svakom pojedinačnom slučaju nestanka dece i DNK registar roditelja i mališana. Oni smatraju da je cilj zakona samo da se utvrdi status novorođenog deteta. To znači da sud može da utvrdi da je neko dete živo, ali ne i gde je i ko je odgovoran za njegovu krađu.

PROČITAJTE JOŠ: NIJE ŠALA: ČLANOVI SNS-A SE BUNE ZBOG ZAPOŠLJAVANJA ŠVALERKI

– Zato podnosimo peticiju Vladi i tražimo da povuče predlog iz procedure. Još u septembru smo obavestili Komitet ministara Saveta Evrope, koji je zadužen da prati koliko Srbija ispunjava presude Evropskog suda za ljudska prava, da nema nikakvog pomaka. Komitet će ponovo raspravljati o Srbiji u decembru i videćemo koje mere će preduzeti – kaže Goran Filipović iz Beogradske grupe roditelja.

Inače, Vlada Srbije je još 8. marta usvojila Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođenje dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji (tzv. Zakon o nestalim bebama). Nacrt je bio na javnoj raspravi 2015, a Skupštini je, sa pozitivnim mišljenjem Saveta Evrope, poslat 2016. godine.

KAZNE ZA OPSTRUKCIJU

PREDLOGOM zakona se uređuje postupak u kome će sud utvrditi činjenice o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta ili zdravstvenih ustanova, kao i postupak u kome se dosuđuje nematerijalna odšteta. Predviđeno je postupanje sudova po hitnom postupku na zahtev roditelja ili bliže rodbine, novčano kažnjavanje svih koji izbegavaju da dostave dokumentaciju ili koji opstruišu proces, ali i hitne istrage policije po nalogu nadležnih.

PROČITAJTE JOŠ: SPASAVANJE REDOVA VUČIĆA

(izvor: novosti.rs)

Comments

comments