Društvo

Nelegalno sagrađeni objekat na Pančićevom vrhu ipak NEĆE biti srušen?!

Moguće je da će kafić nelegalno izgrađen na vrhu Kopaonika ipak preživeti rušenje koje je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zakazalo za 7. avgust u osam sati.

Naime, da bi već izabrani izvođač radova otpočeo uklanjanje objekta, neophodno je da druga javna i komunalna preduzeća urade svoj deo posla, a najvažnije je da se isključi struja i voda. I to je nova začkoljica u ovom slučaju.

PROČITAJTE JOŠ: VAPAJ SRBA SA KOSMETA: PREDSEDNIČE, NISTE ISPUNILI NIJEDNO OBEĆANJE!

Republičkoj građevinskoj inspekciji raški pogon Elektrodistribucije Kraljevo poslao je juče obaveštenje da od navodnog kafića nikada nije primio zahtev za priključenje na mrežu, da iz te distribucije, kojoj sporni objekat teritorijalno pripada, nikada nije izdato rešenje o odobrenju za priključak na elektroenergetski sistem kao i da se ugostiteljska radnja “Vrh 2017” ne nalazi na listi njihovih potrošača.

Prema tumačenju koje su poslali, ako elektrodistribucija iz Raške nije priključila taj objekat na svoju mrežu, ne može ga sa nje ni skinuti.

U toj distribuciji nisu mogli da potvrde pretpostavku da “Vrh 2017” zapravo krade struju, jer je moguća opcija da je koristi od nekog od oko 80 trgovaca koji su u Srbiji registrovani pored EPS-a, ali bi i u tom slučaju sporno bilo priključenje na mrežu koje je u isključivoj nadležnosti Elektroprivrede Srbije.

Ni kada je vodovodna mreža u pitanju, situacija nije mnogo jasnija, a nismo uspeli da dobijemo ni objašnjenje u bruskom komunalnom preduzeću Rasina.

Naime, Bojan Jakšić, koji zamenjuje direktora, nije odmah mogao da nam odgovori da li je informacija o zakazanom rušenju stigla u to preduzeće, obećao je da će proveriti i javiti “za nekoliko minuta”, ali je, prema rečima sekretarice, odmah posle razgovora ”dobio hitan poziv iz opštine i morao je da ode”.

PROČITAJTE JOŠ: JAVNO PREDUZEĆE PLAĆA PREDSEDNIKU OPŠTINE I NJEGOVOJ PORODICI AVIONSKE KARTE ZA ODMOR!

U Ministarstvu građevinarstva i dalje tvrde da zajedno sa republičkom građevinskom inspekcijom “dosledno i transparentno sprovode zakon u sprečavanju nelegalne gradnje, posebno u zaštićenim prirodnim područjima”.

– Svakako jedan od tih slučajeva je i nelegalni objekat na Pančićevom vrhu, koji je podignut bez građevinske dozvole. Prema Zakonu o ozakonjenju svi objekti koji su bez dozvole izgrađeni posle donošenja ovog zakona ne mogu da budu ozakonjeni – ističu tom ministarstvu.

Kako je počelo

Javnosti nepoznata investitorka Snežana Mitković dobila je dozvolu da u središtu zaštićenog područja, na Pančićevom vrhu izgradi montažni, privremeni objekat do 150 kvadrata. Umesto toga, na najvišoj tački Kopaonika nikao je zidani hotel od oko hiljadu kvadrata. Uprkos stalnim upozorenjima iz Ministarstva da sve što je izgrađeno bez dozvole a posle donošenja Zakona o izgradnji iz 2015. ne može biti legalizovano, gradnja je nastavljena, što je otvorilo spekulacije da iza nepoznate žene koja se predstavlja kao investitorka stoji neko zvučnije ime. Objekat je registrovan u APR-u u decembru prošle godine, počeo je sa radom 1. januara 2018. kao ugostiteljska radnja “Vrh 2017”, a kao vlasnica upisana je izvesna Sonja Miljković (na slici iznad).

PROČITAJTE JOŠ: KAP KOJA JE PRELILA ČAŠU: ZORANA ISKRENO REKLA ŠTA MISLI O RADETI I RAZBESNELA NAPREDNJAKE!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments