Svet

Oglasila se Srpkinja sa kontroverznog snimka zbog kog je pala austrijska vlada

Tajana Gudenus, Srpkinja iz Banjaluke koja se pojavljuje na snimku zbog kog je pala austrijska vlada, oglasila se preko svojih advokata i istakla da nije odgovorna za pad vlade Austrije niti je na bilo koji način uticala na događanja koja su dovela do ostavke Hajnc vicekancelara Kristijana Štrahea.

„Ja nisam odgovorna za pad austrijske vlade, niti sam na bilo koji način uticala na događanja koja su dovela do političkih posledica i ostavke vicekancelara Savezne republike Austrije“, navela je Tajana Gudenus u pisanoj izjavi, a prenosi Dnevni Avaz.

Pismom se oglasilo i advokatsko društvo Stojković, koje zastupa Tajanu Gudenus, i koje je navelo da „označavanjem njihove klijentkinje kao nekoga ko svojom „fatalnom privlačnošću“ utiče na politička događanja, odnosno označavanjem kao nekoga ko predstavlјa toliko moćnu figuru koja je u mogućnosti da svojim ponašanjem dovode do pada vlade jedne od vodećih država Evropske unije, ona postaje meta i ugrožava se njena sigurnost“.

Tajana Gudenus supruga je šefa poslaničkog kluba FPÖ Johana Gudenusa, jednog od aktera u kompromitirajućem videu. Kako piše „Deutsche Welle“, reč je o mladoj ženi koja potiče iz srpske porodice iz Hrvatske. Navodi se da je Tatjana Gudenus, rođena Tajčić, zajedno sa porodicom izbegla u Banjaluku u nakon početka rata 1992. godine, te da odatle seže i njeno poznanstvo s Miloradom Dodikom koji je bio na njihovoj svadbi.

Na snimcima koje su objavili „Der Spiegel“ i „Sueddeutsche Zeitung“, Štrahe i njegov saradnik Johan Gudenus, sadašnji predsednik poslaničkog kluba FPÖ, u julu 2017, dva meseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibici razgovarali su s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi da uloži 250 miliona evra u austrijsku ekonomiju. Sa njima je bila i Gudenusova supruga.

„Sueddeutsche Zeitung“ i „Der Spiegel“ objavili su tajno snimljeni video na Ibici u kojem Štrahe u razgovoru s jednom navodnom bogatašicom za novac nudi prednosti pri dodeli javnih tendera u Austriji.

Iako je sagovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Štrahe i Gudenus su navodnoj investitorki ponudili kupovinu najtiražnijeg austrijskog dnevnika „Kronen Zeitung-a“.

– Ako tri nedelje uoči izbora preuzmete „Kronen Zeitung“ i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu – rekao je Štrahe u videu.

Sasvim usputno, govoreći o investicijama, Štrahe spominje i Srbiju i Hrvatsku.

Štrahe je svojoj „ruskoj prijateljici“ savetovao da nipošto ne ulaže novac u države jugoistoka Europe.

– Hrvatska je jedno sr*nje, sr*nje”, govori Štrahe te savetuje i da beži od Srbije, odakle je političkim uticajem spasavao firme svojih austrijskih prijatelja.

Ništa nije demantovao

Štrahe ništa nije demantovao. Iako je insistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je reč o „krajnje neugodnoj, pijanoj aferi“.

– Žao mi je. To je bilo glupo, neodgovorno i jedna velika greška i zato sam kancelaru Kurcu ponudio svoju ostavku koju je on i prihvatio – rekao je Štrahe u subotu na vanrednoj konferenciji za medije u kabinetu vicekancelara.

Štrahe je objasnio da je pod uticajem alkohola hteo da impresionira navodnu rusku preduzetnicu i zbog toga se izvinio i svojoj supruzi.

Ipak, kako je kasnije objavljeno, njegova supruga i sa sinom otišla iz njihovog stana.

Ali, iako nije ništa demantovao, Štrahe se ipak izvlačio, a za sve je optužio „strane obaveštajne službe“.

Nakon skandala su smenjeni svi ministri FPO, kancelar Sebastijan Kurc najavljuje postavljanje privremene vlade koju će činiti nestranačke ličnosti, ali opozicja najavljuje glasanje o nepoverenju Kurcu.

(Izvor: Infobrif)

Comments

comments