Društvo

Opasnost od požara, infekcija, medicinskog otpada: 16 razloga zašto je novi KC Niš potpuni promašaj!

Otvoreno pismo ministru zdravlja dr Zlatiboru Lončaru povodom loših vesti iz KC Niš.

Poštovani gospodine ministre,

Ovih dana stigle su dve vesti iz „najmodernije bolnice u regionu“ Kliničkog centra Niš. Prva, pacijentkinji naneta na operacionom stolu, od neispravnog električnog kabla, ozbiljna opekotina na nozi, i druga – u centru za biohemiju curila voda iz sanitarnih instalacija.

Takođe saznajemo iz medija da povređena pacijentkinja namerava da tuži dobavljača električnog kabla, a bolnica se za incident na sanitarnim instalacijama poziva na izvođača, kompaniju Inso, koja ima dvogodišnju garanciju na radove.

Da počnemo od nesrećne pacijentkinje kojoj najiskrenije želim brzo ozdravljenje – ona kuca na pogrešna vrata, jer ona je žrtva, lečena u bolnici čiji je vlasnik (osnivač) Ministarstvo zdravlja Srbije, koje je nabavljalo i medicinsku opremu, i zapošljavalo osoblje – te zato i snosi svu odgovornost za štetu nanetu pacijentkinji.

Ali, dokle god zdravstvo, pravosuđe i veštaci, pripadaju istom konzorcijumu, šanse da se istera pravda su minimalne. Dokle god se ne obezbedi veštačenje neutralnih i visoko moralnih stručnjaka, kao i kontrola patologa svih spornih ili sumnjivih slučajeva, kao i preminulih – uspeh u isterivanju pravde će uvek biti neizvestan ili na štetu pacijenta.

PROČITAJTE JOŠ: BRAVO KRALJEVČANI: PROTEST NADMAŠIO OČEKIVANJA, NOVO OKUPLJANJE U SREDU!

Kod gradnje i vođenja zdravstvenih objekata, pitanje odgovornosti može da se postavi na više nivoa, kako za greške koje se mogu ispraviti, tako i za one koje su nepopravljive, nastale na nivou donosioca odluke (osnivača), finansiranja, izbora konsultanata, izvođača, nadzora, korišćenja i održavanja objekta. Evo nekoliko pitanja o odgovornosti, Vama kao predstavniku osnivača KC Niš:

* Za tek završeni objekat potrošeno je 7,5 mil. evra više od predviđenih predračunom i to pored damping cene izvođača Inso koji je svoju uslugu gradnje ponudio za oko 7 mil. evra niže od najbližeg konkurenta. Kako to objašnjavate?

* Zašto se, umesto centralizacije povezivanjem objekata u jednu funkcionalnu celinu, niški objekat razbija u kompleks sa dva autonomna dela, gde se u novogradnji locira kompletna dijagnostika i terapija sa stacionarom od 650 postelja i ostatka od 875 kreveta u nesaniranom i od dijagnostičko i tarapeutskog centra i urgentne medicine potpuno odsečenom stacionarnom delu.

* Kako ćete da održavate hitnu medicinsku pomoć na tri mesta i kako ćete sinhronizovati administrativnu prijavu i otpust pacijenata.

* Kako ćete rešiti transport hospitalizovanih pacijenata, ne samo nepokretnih nego i onih kojima je potrebna pratnja, od starog dela u novi i obrnuto, a kako će se koordinisati put ambulantnih pacijenata u ova dva funkcionalno razdvojena bloka

* Gde su sve potrebne ambulante za očekivani priraštaj broja pacijenata iz primarne zdravstvene zaštite, koji iz zapostavljenih područja regiona traže rešenje u tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti

* Centralna sterilizacija je rešena na diletantski način i pitanje njene funkcije u novoj zgradi, kao i usluga u ostalim delovima kompleksa, je na granici gluposti. Imaćete problem sa infekcijama.

* Operacioni blok predstavlja, po svom arhitektonskom rešenju, broju i nameni prostorija kao i njihovom rasporedu, potpunu budalaštinu.

* Odeljenja intenzivne nege su idealno projektovana za širenje bolničkih infekcija, o kojima ćemo vrlo brzo saznati ukoliko od javnosti ne budete i dalje krili stvarni broj obolelih pacijenata od sepse ili MRSA kao što se čini sa infekcijama po bolnicama Srbije.

* Kako ćete ispraviti nedostatak dovoljnog broja ambulanti, čekaonica zamumuljenih hodnika – nekad tesnih, a nekad i nepreglednih i uz to krivudavih?

* Ono čega se najviše plašim je požar – a zgrada u Nišu je za evakuaciju pacijenata i osoblja nerešiva i opasna. Ko će biti kriv za, ne daj bože, žrtve?

PROČITAJTE JOŠ: PREVARANT: SNS-OV NARODNI POSLANIK UZEO 600 HILJADA ZA PUTNE TROŠKOVE, A ŽIVI U BEOGRADU!

* Da li Vam ne smeta što na parceli od skoro 9 hektara, ne postoji u okviru novogradnje, ni jedan jedini kutak zelene površine, sa kojim cvetom ili rastinjem, namenjen boravku pacijenata, osoblja ili posetilaca. Sami beton i parkirališta. U samoj zgradi nigde nema kafeterije ili mesta za boravak, ali i za kratku pauzu osoblja.

* Kako ćete pacijente snabdevati hranom, na tabletu, kako to priliči „remek delu zdravstvene arhitekture“, ili šerpama, ili loncima sa isečenim hlebom u korpicama i aluminijumskim tanjirima i escajgom sumnjivo opranim u stacionaru ili negde u kuhinji, ali nezaštićenim od prašine i od vetra pri transportu neravnim i kosim stazama?

* Kako ste rešili otklanjanje medicinskog i nemedicinskog otpada, gde se skuplja, a gde presuje – i kako se odvozi?

* Kako se skladišti potrošni materijal za jednokratnu i višekratnu upotrebu, kako se raspolaže čistim i prljavim vešom, a kako se održavaju kolica i pribor za higijensko održavanje prostorija i dezinfekciju

* Ovo su samo neka od pitanja, a ima ih na pretek, kao i ovo suvišno: ne mogu da propustim, a da Vas ne pitam kako ćete prati prozore na kalkanskom zidu stepeništa stacionara, kad su okna fiksirana – ne otvaraju se, a na krovu se ne vidi konstrukcija za kačenje korpi za alpiniste.

* Ko bi, po Vama, trebalo da odgovara za nesuvisli projekat „prvog ikada završenog kliničkog centra u Srbiji“, a ko za laž o završetku kad je oko 60 odsto postelja ostalo netaknuto i „izvan sebe“?

S poštovanjem.

Miro Urošević (na slici iznad),

arhitekta, ekspert za objekte u zdravstvu.

PROČITAJTE JOŠ: GRADOVI I OPŠTINE MORAJU UNAPRED DA KUPE KARTE ZA FILM LAZARA RISTOVSKOG?!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments