Uncategorized

Ostavka zbog skandala – da, naravno da nije u Srbiji

Čelnica Švedske akademije, prestižnog tela koje dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost, podnela je ostavku zbog skandala o seksualnom zlostavljanju.

Ostavka je usledila nakon kritika na račun te institucije zbog loše vođene istrage o neprimernom ponašanju muža jedne od članica ove organizacije, Žan-Klod Arnoa.

„Ovo je veliki problem koji je uticao na našu reputaciju“, izjavila je Sara Danijus koja je u ponedeljak podnela ostavku.

Akademija je objavila da je Arnoova supruga Katarina Frostenon odlučila da napusti odbor te institucije.

Osamnaest žena je prošlog novembra tužilo njenog muža da ih je seksualno zlostavljao.

Tradicionalni banket povodom dodeljivanja Nobelove nagrade

Getty Images
Žan Klod Arno, značajna figura u švedskom kulturnom životu, nije prisustvovao prošlogodišnjoj proslavi Nobelove nagrade zbog skandala o seksualnom zlostavljanju

Akademija je prošle nedelje odbila predlog da se Frostensen izbaci iz ove institucije, zbog čega su tri člana odlučila da se povuku iz ovog tela.

Prema pravilima ove institucije imenovanja su doživotna, što znači da oni ne mogu da daju ostavku, ali mogu da prestanu da učestvuju u njenim aktivnostima.

Nijedan od navodnih seksualnih napada nije prijavljen policiji prošle godine kada je izbio skandal, ali je državni tužilac otvorio istragu protiv Arnoa, koji odbacuje optužbe.

Neke od prijava su odbačene zbog nedostatka dokaza, ali se istraga nastavlja.

(Izvor: Danas.rs)

Comments

comments