Društvo

OTVORENO PISMO VUČIĆU: “Moj sin je najmlađi politički zatvorenik u Evropi”

Sanja P, majka maloletnog Nikole, koji je uhapšen zbog nošenja makete vešala na protestu, uputila je otvoreno pismo Aleksandru Vučiću, kojim ga je obavestila da je njen sin najmlađi politički zatvorenik u Evropi.

– Od Vas ništa ne tražim, niti Vas molim za bilo kakvu uslugu. Samo Vas obaveštavam, kao najodgovornijeg čoveka za stanje u državi, da znate da u Srbiji nema pravosuđa i nema pravde i da su sudstvo i tužilaštvo najveći problem naše države. Nažalost, moj Nikola je danas zatvoren u ćeliji beogradskog Centralnog zatvora. On je najmlađi politički zatvorenik u Srbiji. On je pritvoren bez postojanja bilo kakvog krivičnog dela. Tamo su ga smestili javni tužilac i sudija, ne po zakonu i pravdi, već po pritisku politike. Pravnička javnost je već rekla svoj stav o tome. I Vi ste diplomirani pravnik i vrlo dobro znate da Nikola nije učinio nikakvo krivično delo, kao i da mu se nikako nije smeo odrediti pritvor – navodi se u pismu mame Sanje.

Pismo je upućeno na pravu adresu, pošto je Vučić zaista najodgovorniji za celokupno katastrofalno stanje u državi, pa i za političku i pravosudnu torturu nad svima koji zasmetaju naprednjačkom režimu. Vučić, kao što majka Sanja ističe, dobro zna da maloletni Nikola nije izvršio nikakvo krivično delo, ali vladar ne dozvoljava da zakon, pravda i istina ograničavaju njegovu tiraniju.

sanja pilipović pismo vučiću

– Nikola je, na njegovu nesreću, danas postao najmlađi politički zatvorenik u Evropi, simbol političkog i pravnog nasilja, čiji su izvršioci Više javno tužilaštvo i Viši sud u Beogradu. Ovaj slučaj pokazuje sliku u kakvoj državi živimo i kolika nepravda vlada u Srbiji. Sada, kad sam lično doživela nemoć da svoje dete zaštitim od otvorenog kršenja zakona i videla kakvo nasilje nad pravdom se vrši od strane onih čiji je posao da se staraju o primeni zakona, moram da kažem da je jadna država u kojoj se ne poštuje zakon i gde malobrojna kasta privilegovanih može da radi šta hoće. E, Vi ste predsednik jedne takve države. „Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom“, rekao je mudri Njegoš. Kao običan građanin, samohrana majka, nisam uticajna i nemam novac, medije i političku moć i ne mogu u ovom trenutku da zaštitim svoje dete od samovolje i zlostavljanja političkih i pravosudnih moćnika, ali dobro znajte da ću se za Nikolu boriti kao lavica. A imam još jednu želju – da ničije dete više ne doživi ono što se desilo Nikoli – napisala je Sanja.

Torturom nad maloletnim Nikolom, Vučić je zloupotrebio uticaj na pravosuđe i dokazao da mu zakon leži u topuzu. To i ne čudi, pošto svi njegovi politikantski tragovi smrde nečovještvom. Da bi ispunio svoje lukrativne interese, Vučić je, huškanjem na rat, u grobove već gurnuo brojne žrtve, među kojima ima i dece mnogo mlađe od Nikole Pilipovića. Nikad nije snosio ni pravnu, ni političku odgovornost za hiljade dece koja su stradala u ratovima, koje je on zagovarao dok je bio radikal. Ni on, niti bilo ko od njegovih saučesnika u naprednjačkim zločinima, nije odgovarao ni za smrt bebe, koja je poginula u udesu helikoptera 2013. godine. Kad se pogledaju tragovi njegove smrtonosne prošlosti, ostaje samo nada da će Nikola živ i zdrav izaći iz pritvora, kao što je njegova mama Sanja izašla iz Srpske napredne stranke.

– Moj otac i ja se vodimo kao sigurni glasovi Vaše stranke. Redovno nas obaveštavaju o aktivnostima i šalju vozilo da nas vode na glasanje. Ne morate to više da radite. Naše glasove više nemate – navela je mama Sanja.

Ona je svog sina opisala kao dobro dete, na koje je ponosna.

– Odgajila sam ga kao samohrana majka, bez ičije pomoći. Nas dvoje smo se borili sa svim životnim teškoćama zajedno punih sedamnaest i po godina. Nije bilo lako, jer životne prilike u Srbiji tokom Nikolinog odrastanja su bile teške – besparica, nemanje posla i opšta klima u društvu. Međutim, zajedno smo savladavali prepreke. Nikola je dobar fudbaler, trenirao je taj sport, ali nismo imali novca i podrške da uspe. Nikola voli i muziku, svira bubnjeve i ima diplomu rokenrol škole. Nikola je talentovan i za glumu, ima osvojeno treće mesto u pozorištu Dadov. Učenik je trećeg razreda srednje škole, omiljen je kod svojih drugara i nastavnika. Nestašan je, tipično za dečaka njegovih godina. Ja sam ponosna na svog sina, jer sam rodila i odgajila dobro dete. Doći će dan kada će svi morati da odgovaraju za svoja dela. A, ja sam danas, i pored svega što proživljavam, ponosna majka, jer sam rodila jednog viteza, koga ova nepravda neće slomiti – napisala je Sanja P.

Comments

comments