Društvo

PADAMO JOŠ DUBLJE: Posle Cece u radnoj svesci, u zbirku zadataka ušla “Farma”!

Osoba A je pobedila osobu B u duelu znanja i na taj način je u popularnom rijalitiju „Farma“ udvostručila glasove. Nakon toga je objavljeno da je osoba A osvojila 75 odsto, a osoba B 25 odsto glasova.

Koliki je odnos procenata bio na glasanju pre udvostručenja?

Ovako glasi jedan od zadataka koje su rešavali učesnici Republičkog takmičenja iz matematike učenika medicinskih škola, nedavno održanog u Medicinskoj školi u Leskovcu. Da iznenađenje bude veće, identičan zadatak pojavio se u testovima za sva četiri razreda, a nastavnici su ga primetili tek kada su testovi podeljeni đacima.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA SE ZAISTA KRIJE IZA HAPŠENJA MAJE ŠORŠOROV?

– Sam zadatak je matematički ispravan i može da se reši, ali nismo mogli da verujemo da ubacuju „Farmu“ i da se nije mogao smisliti bolji primer. Još samo da su umesto osoba A i B ubacili Zmaja od Šipova i Macu Diskreciju… Deca su takođe bila iznenađena, slikali su zadatak mobilnim telefonima – priča nastavnik matematike iz jedne medicinske škole, koji objašnjava da je takmičenje tako koncipirano da se nekoliko identičnih zadataka pojavljuje u testovima za sve razrede.

I dok su nastavnici neprijatno iznenađeni, jedan od autora zadatka Vladimir Baltić ne vidi ništa sporno u pominjanju „Farme“. On kaže da je ovaj rijaliti program bio zgodan primer za zadatak sa procentima, te da ga više brine što ga je mali broj učenika tačno rešio.

– Na normalnim takmičenjima nema promene procenata glasanja, dok na ovakvom takmičenju toga ima – obrazlaže Baltić zašto se „Farma“ našla u takmičarskom zadatku. On napominje da „Farmu“ ne gleda, kao ni njegova koleginica koje su učestvovale u sastavljanju zadataka, ali da je taj primer pomenuo „jedan kolega“, koga nije želeo da imenuje.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) KAKO MARIJAN I SNS UNIŠTAVAJU SKUPŠTINU

Organizator Republičkog takmičenja iz matematike učenika medicinskih škola je Zajednica medicinskih škola čija predsednica Biljana Bojanić kaže da nije bila upoznata sa sadržinom testova. Ona objašnjava da zadatke sastavlja komisija u kojoj su profesori sa Farmaceutskog i Fakulteta organizacionih nauka, te da Zajednica medicinskih škola, kao ni nastavnici matematike, nemaju uvid u testove dok ne počne takmičenje.

– Kolege su negativno reagovale kada su videle sporni zadatak, ali nismo mogli da utičemo. Da smo mi sastavljali testove, sigurno bismo izabrali drugi primer. Našim učenicima je ovo takmičenje važno jer su oni koji osvoje neko od prva tri mesta u konkurenciji trećih i četvrtih razreda, oslobođeni prijemnog ispita iz matematike na Farmaceutskom fakultetu – kaže Bojanić.

Ni Medicinska škola u Leskovcu (na slici ispod), koja je bila ovogodišnji domaćin takmičenja, nije bila upoznata sa sadržinom testova, potvrdila nam je direktorka te škole Marija Savić. Na 12. po redu Republičkom takmičenju učestvovalo je 115 đaka iz 24 medicinske škole.

Može i bez „Farme“

– Zadatak bi mogao da glasi i ovako: sok na razblaživanje (sirup i voda) je bio prejak, pa je količina vode duplirana i sada je taj odnos 75 prema 25 procenata. Koja je razmera bila na početku? – navodi primer bez „Farme“ nastavnik matematike koji se obratio novinarima i ukazao na sporni primer.

PROČITAJTE JOŠ: NOVI SNS RIJALITI: ŠTA ZNAČI VUČIĆEVA POSETA TURSKOJ

(izvor: danas.rs)

Comments

comments