SvetZabava

5 misterija sa slika Leonarda da Vinčija

Italijanski renesansni umetnik jedna je od najpoznatijih ličnosti u svetskoj istoriji, ali uprsko tome još ima misterija koje se tiču njega samog i njegovog rada. Sastavili smo listu od pet još uvek nerazjašnjenih detalja sa njegovih slika

Greška na slici Salvator Mundi

Ako pažljivo pogledate sliku, videćete da je sfera u Isusovoj ruci transparentna. Međutim, Leonardo koji je pažljivo proučavao zakon optike, trebalo je da zna da se pozadina iza kristalne sfere ne može pojaviti na takav način. Pozadina je trebalo da bude uvećana i van fokusa.

Iznenađujuća činjenica o Poslednjoj večeri

Postoji legenda prema kojoj je ista osoba bila model za Isusa i Judu, ali nije poznato ko je ta osoba… Prema legendi, da Vinči je Isusa našao u crkvenom horu.

Još jedna činjenica o Tajnoj večeri

Još jedan zanimljiv detalj na ovoj slici je prevrnuta so pored Jude. Moguće je da taj detalj predstavlja značenje da prosuta so donosi nevolje, jer slika prikazuje trenutak kad Isus kaže da će ga jedan izdati.

Nedavno otkrovenje u vezi portreta Izabele d’Este

Portret Izabele koji je nedavno pronađen, prema naučnicima pripada radovima Leonarda da Vinčija. Na to ukazuje pigment i prajmer identičan onima koje je koristio umetnik, kao i samu sliku žene koja je neverovatno slična Mona Lizi – naročito njenom osmehu.

Različite verzije Dame sa hermelinom

Dama sa hermelinom prošla je kroz tehniku skeniranja i iznenadila naučnike činjenicom da nije uvek bilo stablo koje je slika prikazivala. Najmanje dve verzije portreta su naslikane na istom platnu pre nego što je preuzet obrazac za koji sada znamo. Prva verzija je bila bez ivica, a druga je u potpunosti predstavljala drugu životinju.

(izvor: bizlife.rs)

Comments

comments