Društvo

Privatnom Studiju B 50 MILIONA iz budžeta!

Direktorka i glavna i odgovorna urednica Studija B, Ivana Vučićević, oštro je reagovala na izjavu novinara TV Prva Ivana Ivanovića koji je u gostovanju na N1 rekao da „Beograđani plaćaju Studio B da ih oni lažu“.

Ona je u saopštenju, u kome je i izvređala Ivanovića, ali ga i „pozvala na TV duel“, navela da je ta medijska kuća „pre nekoliko godina privatizovana i da je način finansiranja promenjen“, kao i da je Ivanović „slagao kada je rekao da tu kuću plaćaju Beograđani“.

PROČITAJTE JOŠ: OPEN NAS JE PLJUNUO: VUČIĆ IZJAVIO DA SRBI NISU SPOSOBNI DA BRANE KOSMET!

Ono što Vučićevićeva nije pomenula jeste činjenica da je Studio B, od 2015. godine kada je privatizovan pa do danas, iz beogradskog budžeta na ime izveštavanja u javnom interesu, dobio čak 49,12 miliona dinara ili nešto više od 414.000 evra.

Naime, Studio B privatizovana je u oktobru 2015, na tenderu kada je jedini ponuđač, firma Maksim Medija, kupila tu medijsku kuću za svega 530.000 evra. Novi vlasnici, Ružica i Miloš Krdžić, vrlo brzo su ta ulaganja povratili, jer je na medijskom konkursu te godine komisija Studiju B dodelila čak 23 miliona dinara, više nego što su dobila ostala 22 medija zajedno. Tadašnji vlasnici su, preko drugih medija koje su posedovali (Hit FM i Radio Karolina), dobili iz gradske kase još četiri miliona, kao i nekoliko miliona sa konkursa koji je raspisala Republika.

Naredne godine Studio B nije konkurisao za sredstva Grada, ali je istraživanje lista Danas pokazalo da je čak sedam medija i produkcijskih kuća, od kojih su neke i fiktivne ili tek osnovane, vlasnički povezano sa tom televizijom, te da je 2016. ta ekipa u zbiru odnela polovinu predviđenog budžeta, odnosno više od 40 miliona dinara. (Među vlasnicima tih preduzeća, među kojima je bilo i registrovanih za delatnosti koje nemaju veze sa medijima, bilo je nekoliko zaposlenih na Studiju B, pa čak i njihovih supružnika, o čemu je Danas pisao u više navrata.)

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): NARODU JE DOZLOGRDILO, NE MOŽE VIŠE DA SLUŠA LAŽI I GLUPOSTI!

Prošle godine, Studiju B komisija je dodelila 13 miliona dinara, dok su firme povezane sa njegovim vlasnicima na tu cifru dodale još 10 miliona, što je trećina ukupnog novca tada opredeljenog za medijske projekte. Na ovogodišnjem gradskom konkursu, ta medijska kuća je za tri projekta dobila 16.120.000 dinara. Iako je Studio B od sredine ove godine u vlasništvu Saše Blagojevića, koji poseduje i novine Alo, firme koje su ranije bile povezane sa tom kućom i dalje se pojavljuju na konkursima kao dobitnici sumnjivo visokih grantova.

Projekti realizovani preko Studija B

Ovim brojkama treba dodati i sredstva koja je ta medijska kuća dobijala na republičkim konkursima za projekte od javnog značaja, ali ni tu se saldo ne zaustavlja. Naime, kako je u svom istraživanju naveo portal Pištaljka, veliki broj dobitnika sredstava svoje projekte realizovao je upravo preko Studija B, pa se deo novca opet slivao u tu televiziju. Prema njihovim saznanjima, od 24 medijska projekta koje je finansirala gradska uprava prošle godine, čak 11 je emitovano na Studiju B, a primer koji dobro ilustruje o kolikim sumama se radi je firma Irik, koja je od devet dobijenih miliona Studiju B u tu svrhu isplatila 7,7 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ: BEZ SRAMA: AKO NEMATE ZA POREZ – PRODAJTE STAN!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments