Društvo

Prošlo je četiri meseca, a još uvek nema čak ni osumnjičenih za Oliverovo ubistvo…

Osim povremenih uveravanja u ozbiljnost istrage ubistva Olivera Ivanovića i sve ređih apela da se to političko ubistvo rasvetli, već puna četiri meseca ne postoje ni naznake informacija o motivima, izvršiocima i nalogodavcima. Istragu je u martu preuzelo Specijalno tužilaštvo u Prištini, a jedan od tužilaca u ovom slučaju Sile Hokha za kaže da osumnjičenih i dalje nema.

Tužilac Sile Hokha kaže da je i dalje u toku “faza prikupljanja dokaza” i da „dokaza i dalje nema“.

Na nekoliko konkretnih pitanja tužilac je odgovarao kratko. Tako je rekao da nema novih informacija u vezi s automobilom koji je zabeležen na sigurnosnim kamerama na mestu ubistva, a zatim zapaljen, kao ni kada je reč o eventualnim novim snimcima ubistva. Tužilac je rekao i da je ispitan veći broj osoba, ali u svojstvu građana, ali nikoga u svojstvu osumnjičenog.

PROČITAJTE JOŠ: I KRALJEVČANIMA DOSTA SNS-A! PROTEST DANAS OD 19H

Za očigledan zastoj u istrazi ubistva lidera Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića, Beograd i Priština prebacuju odgovornost jedni na druge.

I jedni i drugi uveravaju da im je cilj da se otkrije istina.

Hašim Tači je odmah nakon ubistva izneo tvrdnju da motiv ubistva nije etnički, a isto je ponovio i Ramuš Haradinaj.

“Mogu postojati razni motivi, politički i kriminalni, ali nisu etnički”, rekao je Haradinaj.

Kada je reč o motivima, nakon ubistva Ivanovića, počelo je da se govori o atmosferi neposredno pred poslednje lokalne izbore u oktobru prošle godine u kojoj su predstavnici Srpske liste išli dotle da ga označe kao izdajnika. Kao glavni argument u prilog svojim tvrdnjama da je to samo deo političke borbe, ističu to što je Ivanović ubijen pošto su izbori završeni, a Srpska lista odnela pobedu.

„Pucanj u Olivera Ivanovića je pucanj u sve nas koji se borimo za Kosovsku Mitrovicu“, rekao je gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice i funkcioner Srpske liste Goran Rakić, koji je upravo u kampanji Ivanovića označio kao izdajnika.

I Rakić, ali i predstavnici državnih institucija Srbije, u svojim izjavama neretko insinuiraju da su u ubistvo Ivanovića umešani „strani faktori“.

Tako je Rakić u istoj izjavi, u danu kada je Ivanović ubijen, rekao i sledeće: „Svega par dana nakon što je Stejt department najavio moguće terorističke napade na severu Kosova i Metohije dogodio se ovakav zločin, pa se pitam zašto niko nije ove najave uzeo u obzir i preventivno delovao kako bi se ovo sprečilo”.

Aleksandar Vučić je 17. marta ove godine rekao da će službe bezbednosti „za dve nedelje“ objaviti šta su otkrile u vezi sa ubistvom Ivanovića, ukoliko ih u tom roku ne objave nadležne institucije na Kosovu. To se, međutim, nije desilo.

Već četiri meseca nadležni, ni u Beogradu ni u Prištini, ne otkrivaju nikakve informacije o motivima, počiniocima i nalogodavcima.

PROČITAJTE JOŠ: PLJAČKAŠI, ŠVERCERI, SEKSUALNI PREDATORI: OVO JE 7 NAJGORIH SNS ŠERIFA!

GI SDP: Nema volje za rasvetljavanje političkog ubistva

Građanska inicijativa Srbija, demokratija pravda (GI SDP) čiji je Ivanović bio predsednik, saopštila je danas da svima sve više postaje jasno da je ubistvo njihovog lidera Olivera Ivanovića političko ubistvo i da za njegovo rasvetljavanje ne postoji politička volja.

SDP u saopštenju navodi da je tužno i žalosno da se danas posle četiri meseca od ubistva njihovog lidera Olivera Ivanovića postavljaju pitanja ko je naručilac i počinilac ubistva.

“Četiri meseca nema nikakvih informacija ni detalja o ubistvu, pozivaju se i saslušavaju članovi GI ‘SDP’ i članovi porodice, dok od glavnog krivca za gnusni zločin ni traga”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se stvara utisak da se proces vraća na početak i da se razvodnjava sve s ciljem da se ubica nikada i ne pronađe.

“I dalje imamo optužbe vlasti iz Beograda i Prištine bez konkretnih dokaza i činjenica, a od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu imamo samo ambasadora Velike Britanije i ambasadora Švajcarske koji su se javno oglasili i izneli svoja viđenja stvari, dok je američka ambasada i dalje nema…”, naveo je SDP.

Gi SDP svakodnevno dobija podršku od građana da se trg ili ulica nazove imenom Olivera Ivanovića i do sada je prikupljeno više od 1.500 potpisa građana koji će u skorije vreme biti predati nadležnima.

“Građani su mišljenja da je Oliver zaslužio i više od toga… Nama ostaje da i dalje čekamo i pratimo, tražimo i apelujemo da se ubica pronađe, a istovremeno i pratimo sva politička dešavanja na Kosovu”, naveo je SDP.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ove godine sa pet hitaca iz vatrenog oružja ispred kancelarije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Božović: Razvodnjavanje istrage

Razočarani smo i ogorčeni, iako smo od prvog dana tvrdili da ubica nikada neće biti nađen”, rekla je Božovićeva agenciji Beta i izrazila nezadovoljstvo jer se istraga, kako je rekla, sve više razvodnjava.

Božović je dodala da Specijalno tužilaštvo poziva svedoke koje je Osnovno tužilaštvo već ispitalo.

“Nemam šta da kažem, četiri meseca su prošla, a pomaka nema”, rekla je ona i dodala da se samo čuje “prebacivanje lopte” iz Beograda u Prištinu i obrnuto.

Prema njenim rečima, Beograd apeluje da mu se pošalju satelitski snimci, Priština to stopira i ne izjašnjava se, a međunarodni predstavnici ćute.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): ĐILASOVA IZJAVA IZ 93-ĆE POKAZUJE DA SE U SRBIJI NIŠTA NIJE PROMENILO

(izvor: insajder.net)

Comments

comments