Društvo

Protest frilensera: Zakazan sastanak sa Anom Brnabić i Sinišom Malim o porezu

Protest frilensera počeo je u 15 časova ispred Narodne skupštine u Beogradu, a demonstranti su poručili da hoće da plaćaju porez, ali ne retroaktivno i ne u iznosima većim od polovine svojih petogodišnjih primanja jer je to “pljačka”. Najavljen je, kao ishod protesta, i sastanak frilensera sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim u ponedeljak.

Skup je krenuo minutom ćutanja za ubijenog Olivera Ivanovica i lekare preminule u borbi protiv koronavirusa.

“Niko ne sme da nas pljačka”

Mia Amon ispred udruženja “Zaštitnik” je rekla da se oni bore za veća prava radnika u privatnom sektoru.

“Važno je da ovde i sada povučemo crtu preko koje se ne sme preći”, rekla je ona i dodala da retroaktivna naplata nije obaveza već pljačka.

“Mi ovoj državi ne dugujemo ništa, duguje ona nama. Stop represije, prinudnoj naplati, zastareloj administraciji i nepravednom poreskom sistemu”, zaključila je ona.

Tatjana ćopić, frilencer, je rekla da je kao samohrana majka radila bez ikakvih prava i benificija.

“Samo cu reci da ne želim nista da platim jer ništa ne dugujem. Ova država duguje meni. Ja se ne osećam dužna ovoj državi”, rekla je Ćopić.

Vladimir Ilić, oboleo od multiple skleroze, koji Poreskoj treba da plati šest miliona dinara na prihode od osam miliona, ostvarene tokom četiri godine, obratio se okupljenima ustavši iz invalidskih kolica.

“Nećemo nikom da se savijamo!” rekao je on i ustao iz invalidskih kolica pozdravljajući okupljene građane.

“Zbog vas sam ustao i došao ovde”.

Na protestu je najavljen sastanak predstavnika protesta i premijerke Ane Brnabić, ministra finansija Siniše Malog i direktorom Poreske uprave u ponedeljak.

Naime, pedsednik Udruženja radnika na internetu Pogačar je naveo da ga je u toku protesta zvao šef kabineta Ane Brnabić.

„Ovako stvari stoje. U ponedeljak u Vladi pojavljuju se ministar Siniša Mali i Ana Brnabić, direktorka Poreske uprave Dragana Marković da sednu za pregovarački sto za nama“, rekao je Pogačar.

 

Nakon obraćanja govornika, krenulo se u šetnju ka zgradi Vlade, a potom ka Trgu Slavija.

Comments

comments